Goodreads Yıllık Okuma Özetlerini Paylaştı

Okuduğunuz kitapların kaydını tutan Goodreads, bu yılki okuma özetlerini kullanıcılarıyla paylaştı.

Geçtiğimiz günlerde kitap listeleme uygulaması Goodreads 2021 okuma özetini kullanıcılarıyla paylaştı. Yıllık okuma hedefi belirlemeyi sağlayan uygulama, aralık ayı geldiğinde yıl boyu okunan kitapların kullanıcıya özel bir istatistiğini de paylaşıyor. Bu yıllık okuma özetinde, okunan toplam kitap ve sayfa sayısının dışında birçok başka bilgi de sunuluyor. Okuduğunuz en uzun, en kısa, en popüler ve en az bilinen kitapları, yıl içinde yazdığınız ilk kitap değerlendirmesini ve okuduklarınıza verdiğiniz ortalama puanı da size hatırlatılıyor. Özetin en sonunda ise 1 Ocak’ta belirlediğiniz yıllık okuma hedefinizin neresinde olduğunuzu gösteriyor.

Ayrıca Goodreads, yıllık okuma hedefi belirlemek dışında okuma etkinliğine dair birçok farklı işlevi olan bir uygulama. Okumak istediğiniz, okumakta olduğunuz ve bitirdiğiniz kitapları sınıflandırmanızı sağlıyor. Dilerseniz bu üçü dışında kişisel kategorilerinizi de oluşturabilir ve sınıflandırmanızı daha da detaylandırabilirsiniz. Okuduğunuz kitapları 5 üzerinden puanlayabilir, bir değerlendirme yazısı yazabilirsiniz. Goodreads kullanan arkadaşlarınızı da takip edip okuma etkinliklerine beğeni ve yorum bırakabilirsiniz. Arama bölümünden bir kitabı aradığınızda ise kitap ve yazarı hakkında bilgi edinebilir, Goodreads kullanıcılarının o kitaba verdiği ortalama puanı ve yazdıkları değerlendirmeleri görebilirsiniz. Okuduğunuz veya okumak istediğiniz kitabı Goodreads’te bulamazsanız da hiç endişelenmeyin, kullanıcılar uygulamada bulamadıkları kitapları siteye ekleyebiliyorlar ve ekledikleri kitabı okuma etkinliklerine dahil edebiliyorlar.

Kitap kurtlarının sosyal medyası da diyebileceğimiz bu uygulama, özellikle organize olmayı seviyorsanız epey vakit geçirdiğiniz bir yer haline gelebilir. Kitap listeleri hazırlamanın dijital ve kolay yolu olmasının yanı sıra başka kitapsever insanlarla bağlantılar kurmanızı da sağlar. Grup özelliği de bulunan uygulamada okuma gruplarına dahil olup kitaplar üzerine tartışmalar yürütebilirsiniz. Her yılın başında kendinize özel belirlediğiniz okuma hedefiniz ise yıl içinde sizi okumaya daha fazla teşvik edebilir.

Tüm bunların dışında Goodreads, 13 yıldır “Annual Goodreads Choice Awards” adı altında yılın en iyi kitaplarını da belirliyor. Birkaç etaplı bir oylama sistemiyle kullanıcılarının oylarını topladıktan sonra yine aralık ayı geldiğinde kurgu, korku, biyografi, bilimkurgu gibi toplam 17 farklı türün kazananlarını açıklıyor.