Google'dan Sert Hamle: Rusya'da Reklam Satışına Ara Verildi

Google reklam satışlarının işgal yüzünden Eusya'da durdurulduğu haberi gündeme oturdu. Bu hamle, teknolojik olarak ilk yaptırım değil.

Google sözcüsü olan Michael Aciman, Insider'a Ukrayna'da yaşanan işgal yüzünden Rusya'da reklam satışının durdurulma kararı verildiğini anlattı. Ukrayna'da yaşanan olayların olağanüstü olduğunu belirtirerek, reklam satışının durdurulmasına karışın güncellemelerin paylaşılmasının devam edeceğini söyleyen sözcünün yaptığı açıklama meali ise, YouTube/Google Arama gibi platformlarda hiçbir reklamın Rusya'da görünmemesidir. Aynı şekilde, bu hamleyle reklam verenlerin de gelirleri de engellemiş oldu. Bu durumda hamlenin, teknolojik olarak sert bir hamle olduğunu söylemek kaçıınılmaz.

Rusya'nın iletişim gözlemcisi Roskomnadzor, Google'a ait olan YouTube video hizmetinin yaşanan hadiseler hakkında yanlış bilgiler yaydığını, bu sayede algı yaratıp protestoları arttırmaya çalıştığını söyledi. Bu hizmetin amacının Rus izleyicilerine tamamen asparagas bilgilerle reklam kampanyaları yapmak olduğunu yaptığını vurguladı. Gözlemci, Google'dan bu tür reklamların kaldırılmasını ve politikalarının değişmesini rica etti.

İşgal gündemiyle, teknolojik anlamda yaptırımlarla karşılaşan ülkenin, Google ve YouTube hizmetinin ara verilmesinin kararı ise iletişim gözlemcisi olan Roskomnadzor'un talebinden sonra verildi. Gözlemcinin talebi aslında Ukraynalı siviller ve Rus Kuvvetleri hakkında paylaşılan veriler hakkında yalan yanlış bilgileri kapsayan reklamların bu platformlardan kaldırılmasıydı ancak Google karşılık olarak reklam hizmetlerine ara vermiş bulundu.