G.O.R.A - Bir Uzay Filmi

Kimimizin çocukluğu kimimizin gençliğinde izlediği bir film.

Takvim yaprakları 2004 yılına gelmiş ve 2005'e yaklaştığı sıralarda bir film vizyona girmişti. Adı da G.O.R.A idi. Cem Yılmaz'ın yazdığı ve bünyesinde birçok yıldız oyuncuyu bulunduran bir film. Cem Yılmaz'ından Şafak Sezer'ine, Özkan Uğur'undan Ozan Güven'ine birçok oyuncu bu filmde oynadı.

Bu filmin konusuna gelirsek; Arif ismindeki halı, kilim satıcısı ve aynı zamanda yerel tur rehberi olan kişinin uzaylılar tarafından kaçırılması ve bundan sonra başına gelen olayları izlediğimiz bu film, üstünden yıllar geçmesine rağmen hâlen kendini izlettirebiliyor ve izleyenleri de güldürebiliyor. Bunu düşündüğümüzde G.O.R.A için kült film diyebiliriz.

G.O.R.A benim hâlen canım sıkıldıkça izlediğim, repliklerini ezbere bilsem dahi hâlen güldüğüm bir film. Bu filmi bu kadar sevmemin nedeni o zamanları mı özlemem bilemiyorum ancak fazlasıyla sevdiğim bir gerçek. Arif'in kaçırıldığı yerden kurtulmak için yaptıkları, Ceku'nun sırf Komutan Logar'la evlenmemek için ve babasını bulmak için Arif'le kaçması ve sonrasında ona âşık olması, uzay gemisi G.O.R.A'ya giderken Tihulu'nun "Komutan Logar, bir cisim yaklaşıyor efendim!" demesi hâlâ aklıma geliyor ve geldiklerinde de yüzümü güldürmeye devam ediyorlar.

Önemli olan da filmlerin bir zamanlarının olmaması bana kalırsa. Bir zamanları olursa geçerlilikleri olur ve o zaman geçtiğinde de artık keyif vermemeye başlarlar. Zaten kült film dediğimiz şey de tam olarak bu oluyor. Kült filmlerin zamanı yoktur ve ne zaman izlerseniz izleyin size her zaman keyif verirler.

Yazının sonlarına gelirken aslında biraz sitem etmek de istiyorum. Bu filmin devamı olarak A.R.O.G yapıldı, çok da komikti, zerre lafım yok ancak A.R.O.G'un üstünden kaç yıl geçmiş, neden Arif V 216 diye bir film yapılıyor. İlk iki filmi rahat onar kez izlemişimdir ancak Arif V 216'yı bir kez izledim. Zorlama olduğu bariz belli oluyor ve ilk iki film kadar keyif vermiyor. Arada komik sahneleri var ancak sadece o.

Yazı biterken tekrar Cem Yılmaz'a teşekkür etmek istiyorum. 20 yıl önce vizyona giren bu film hâlen güldürebiliyor ve bu gerçekten çok güzel bir şey. Bununla birlikte, filmde oynayan ancak şu anda aramızda olmayan oyuncuları da anmak istiyorum. İyi ki vardılar ve iyi ki bu filmde oynadılar. Hepsine sonsuz teşekkürümle.