Grenoble, 2022 Avrupa'nın Yeşil Başkenti!

Fransız şehri, sürdürülebilir ve sağlıklı bir yaşam konusundaki kararlılığı sayesinde Avrupa tarafından 2022 yeşil başkenti seçildi.


Bu yazımda, 2019/2020 yılları arasında 7 ay boyunca çok eğlenerek Erasmus sürecimi geçirdiğim Grenoble şehrinin, 15 Ocak Cumartesi günü Avrupa Komisyonu tarafından 2022 Avrupa'nın Yeşil Başkenti olarak seçilmesini gururla açıklamak ve yazmak istedim. :) Bu unvan, 2010'dan beri her yıl çevreye saygılı bir kentsel yaşam tarzı süren öncü şehirlere verilmektedir. Fransız şehri, sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığı ve vatandaşları için daha sağlıklı bir şehir yaratma hırsı sayesinde, Avrupa tarafından seçilerek önümüzdeki yıl için bu prestijli ünvanı kazandı. "Green Capital" yılı boyunca Grenoble, tüm yerel bireyleri, şirketleri, kamu kurumlarını ve kâr amacı gütmeyen kuruluşları somut adımlar atmaya davet edecek. Ünvanı, geçen senenin kazananı Finlandiya'nın Lahti şehrinin elinden alan Grenoble, 2013 yılında Nantes'ten sonra bu ödülü alan ikinci Fransız şehri olmuş oldu.


Peki "Neden Grenoble?" derseniz;

* Grenoble, 2005 yılında İklim Planını benimseyen ilk Fransız yerel otoritesiydi. Şehir, sera gazı emisyonlarını 2005'ten 2016'ya kadar %25 oranında azalttı ve 2030 yılına kadar %50'lik bir azalma için çalışmakta.

* 2022'de Grenoble, halkının tüketiminin eşdeğerini yenilenebilir, sıfır karbonlu, sıfır nükleer enerjide üretecek.

* Grenoble, şehirde belirlenen sessiz alanlar ve şehirdeki hız limitlerini azaltarak gürültü kirliliğiyle baş ediyor. Şehir genelinde 30 km hız sınırını uyguladıktan sonra, Grenoble metropolü Fransa'nın en büyük düşük emisyon bölgesi haline geldi.

* Grenoble ayrıca Fransa'nın bisikletle ulaşım için en iyi şehridir. Şehir; teşvikler, geri ödemeler ve yayalaştırma yoluyla etkileyici bisiklet oranlarına ulaşmış durumda.

* Grenoble kentindeki okul kantinleri, ürünlerinin en az %60'ını yerel veya organik çiftliklerden sağlıyor. Grenoble bahçecilik merkezi, Isère Bölümü'nün çeşitli mutfakları için her yıl 3.5 metrik ton sebze üretiyor.

* Grenoble 2014'ten bu yana 5500'den fazla ağaç dikti. Şimdi hedef 2030'dan önce 10.000 ağaç dikmek.

* 200.000'den fazla insan zaten yiyecek atıklarını geri dönüştürüyor. Hedef: 2022'ye kadar nüfusun %100'ü!

* Yerel bir tarım-gıda markası olan ISHERE, Isère Departmanı tarafından piyasaya sürüldü ve yerel üreticiler için adil ödeme, yerel tedarik ve çevre dostu üretim yöntemlerini garanti etmiş durumda.