GSYİH Nedir ve Nasıl Hesaplanır? Türkiye’de GSYİH ne kadar?

Gayri Safi Yurt İçi Hasıla


Ülkelerin ekonomik büyüklüğünü karşılaştırırken sıkça kullanılan GSYİH yani Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla bir ülkede belirli bir dönem içinde üretilen bütün nihai malların o yıla ilişkin ortalama piyasa fiyatları üzerinden toplanmasıyla oluşan toplam değeridir.

 

Peki, GSYİH nasıl hesaplanmaktadır?

 GSYİH ile ilgili 3 farklı hesaplama yöntemi bulunmaktadır. Bunlar gelir, üretim ve harcamalardır.

·    Üretim yöntemiyle hesaplama: Ekonomideki bütün sektörler tarafından üretilen nihai mal ve hizmetlerin piyasa fiyatı üzerinden değerlerinin toplamı Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla’ya eşittir.

·    Harcamalar yöntemiyle hesaplama: Ekonomide bir yıl içinde nihai mal ve hizmetlere yapılan harcamaların toplamı GSYİH’yı verir. Harcamalar yönteminde tüketim harcamaları, yatırım harcamaları, kamu harcamaları ve net ihracat kullanılan harcamalardır.

·    Gelir yöntemiyle hesaplama: Ekonomide üretim faktörlerinin elde ettiği gelirlerin toplamına Milli Gelir denir.


Türkiye’de GSYİH ne kadar?

Türkiye en son açıklanan verilere göre GSYİH sıralamasında 806,8 milyar dolar ile 21. sırada yer almaktadır. Türkiye en iyi derecesiyle 2015 yılında 864,1 miyar dolar ile 16.sırada yer almaktaydı. IMF’nin tahminlerine göre Türkiye 2022’de 23.sıraya gerileyecek, 2023’te de 23. sıradaki yerini koruyacak.



Kaynak: https://www.mahfiegilmez.com/2022/04/turkiye-gsyh-buyuklugunde-21inci-sraya.html , https://tr.euronews.com/2022/06/21/turkiye-en-buyuk-20-ekonomi-arasina-yeniden-girebilecek-mi , https://piyasarehberi.org/ekonomi/55-gayri-safi-yurtici-hasila