Güneş ve Onun Çiçekleri

dünü saçlarmdan ykayp temizledim-Rupi Kaur

Merhabalar, öncelikle Rupi Kaur'dan söz etmek istiyorum. Hindistan doğumlu, Kanada'da yaşayan illüstratör ve şair kendisi. Bilmeyenler için illüstratör, ihtiyaç duyulan çizimleri bilgisayar ortamında gerçekleştiren kişidir. Alınan temel sanat eğitimi ile beraber bu konuda yeteneği olan kişiler, yaptığı çizimleri bilgisayar ortamına aktarmaktadır. 2017'de yayınlanan ve ikinci kitabı olan Güneş ve Onun Çiçeklerini okudum. Şiir kitaplarını okuma şeklim, yanımda taşıdığım ya da evimin güzel bir köşesinde duran, kendimi iyi hissettiğim bir bahar günü ya da depresif hissettiğim yağmurlu bir günde herhangi bir sayfasını açıp ilham aldığım ama genellikle şairin anlam yoğunluğunu fazlaca abarttığını görüp anlam karmaşasına girdiğini düşündüğüm bir alan benim için. Bu sebeple şiir kitaplarına yakınlığımla değil uzak duruşumla bilinirim. Bu şiir kitabında beni etkileyen ve farkında olmadan baştan sona hikaye gibi okuyup bitirmem oldu.


Şunu da belirtmek isterim New York Times çok satanlar listesine girip uzun süre yerini korumuş bir şair. Sevilmesinin yanında ciddi eleştirilere de maruz kaldığını söylemem gerek. Geleneksel çizgiden gitmediği için eleştirilerden daha çok hayranlık beslendiği çok açık. Bunun sebebi çizimleri ve şiir kitabından ziyade kadınlık, göçmenlik, aile ve insanlık konularına değinen çokça kendi hayatından izler olan ders kitabı niteliğinde. Kendi çizimlerinden oluşan kitap yormayan, bir solukta okunabilecek bir yaşam öyküsü.

Benim bu şiir kitabıyla tanışmam tamamıyla kapağını ve ismini beğenerek oldu. Şiir kitaplarını hayran olan bir kesimin olduğunu biliyorum, bu yazı kesinlikle tavsiye için yazılmıştır. 2014'te yayınladığı ilk kitabı olan Süt ve Bal'a bugün başlıyorum. O halde yazımı Kaur'un sözleriyle bitireceğim.