Gupse Özay’ın yenisi: Lohusa 

Görümce ve Eltilerin Savaşı’ndan sonra yeni bir aile filmi

Gupse Özay’ın yeni filmi Lohusa, 19 Ocak 2024’te vizyona girip sinemaseverlerle buluştu. Kendi çapında iyi bir açılış rakamı yakalayan film sinemalardan, izleyenlerin yüzlerinde gülümsemeyle ayrılmalarına sebep oluyor.

Deliha 1 ve 2 serilerinden, aile konulu; Görümce ve Eltilerin Savaşı filmlerinden sonra bir aile filmine daha imza atan Gupse Özay, Lohusa filminin de senaryosunu kendi yazdı. Kendisi de yakın zamanda hamilelik ve lohusalık dönemini yaşayan oyuncu gözlemlerine dayanarak ve işin içine biraz da mizah katarak çektiği bu film şimdiye kadar izleyicilerden hep tam not aldı. 

Yalan Dünya’daki oyunculuk macerasından beri takip ettiğim bir isim benim, Gupse Özay. Diziden sonra kendi filmlerini yazma macerasına atılmış ve bugüne kadar da bizi şahane filmlerle buluşturmuştu. Bu filmlerin son üçü aile konuları üzerine yapılmış filmlerdi :) Daha çok gözlem yaparak senaryolar yazdığını belirten oyuncu, bu sefer kendi yaşadığı deneyimlerinden yola çıkarak biz izleyicilere bu filmi sundu.

Senaryo yazarlığı kadar, yönetmenlik deneyimi de olan Gupse Özay bu filmde yönetmenlik yapmadı koltuğu Kıvanç Baruönü’ne bıraktı. Filmin başrollerinde Gupse Özay, Onur Gürçay, Hazal Türesan, Esra Ruşan, Servet Pandur gibi başarılı isimler yer alıyor. Yeni anne ve baba olan bir çiftin ilk 40 gününü izliyoruz filmde. Zaten afişte de bu belirtiliyor.

Spoiler vermeden biraz bahsetmeye çalışacağım filmden :)

Geçtiğimiz hafta 3 anne arkadaşımla birlikte izledim filmi. Üçü de film boyunca ‘aa biz’ , ‘biz de yaşamıştık bunları’ , ‘işte bu benim kocam’ dedikleri anlar çok oldu. Ben filmde kendimden bir şey bulamadım ama özellikle anne olan insanlara fazlasıyla hitap eden bir film zaten. Her anne mutlaka kendinden bir şeyler bulacaktır filmde.

Doğumdan önce organizasyon işleri yapan ana karakterimiz, doğumdan sonra da her şeye yetebileceğine, her şeye yetişebileceğine inanıyor. Tüm bunları yapmaya çalışırken de uykusuz kalıp daha da yorgun düşüyor ve sonrası olaylar olaylar. Aslında burada eşlere de çok büyük yardım düşüyor ancak onlar benlik bir şey var mı? Yok ya deyip sıyrılmayı daha doğru buluyorlar kendilerince :) Filmde biraz abartı sahneler olsa da -yok ya bu kadarı da olmaz dedirtecek cinsten- benim de gözlemlerim ve duyumlarıma göre yaşananların hepsi çok gerçek. Başlarda yardım almaya da kapalı olan karakterimiz durumu ve uykusuzluğu yüzünden her şeyi berbat ettikçe aslında yardım istemenin kötü olmadığını anlar ve diğer annelerle birlikte verilen mesajlarla biter.

Filmde çok fazla mesaj ve gerçekçi karakterler mevcuttu. Etrafımızda olmasa bile mutlaka gördüğümüz, tanık olduğumuz, ayaküstü bir yerlerde karşılaştığımız karakterler hepsi. Daha fazla uzun yazmayı isterim anca izlemeyenler için spoiler ile dolmasın buralar. Bana kalırsa filmi izlemenizi öneririm. Şu anda hâlâ sinemalarda gösterimde. Keyifli bir, iki saat geçirmek için izleyebilirsiniz. İyi seyirler şimdiden :)