''Halka'' dizisi

"Bu dünyada herkes suçlu. Mesele kimin daha az suçlu olduğu."

TRT'nin 2019'da yayımlanmış, Ahmet Mümtaz Taylan, Serkan Çayoğlu, Hande Erçel, Kaan Yıldırım, Hazal Subaşı gibi birçok ünlü isimin içinde yer aldığı 19 bölümlük bir dizidir Halka. Dizi 1970'lerde kurulan Halka adında bir suç örgütünü konu alıyor. Başlarında Cengiz Han takma adıyla biri var fakat kimse onu görmüş değil. Vekilharç tarafından görevleri çalışanlarına iletiyor, onlarda işleri yapıp hem Halka'ya hem de kendilerine para kazandırıyorlar. Dizi Halka'nın bir çalışanı olan Eren Karabulut cinayetin yeni görüntüleriyle başlıyor. Cemal Sandıkçı yıllardır bu örgütün peşinde olan ama herhangi bir şekilde bir kanıt yakalayamamış bir polistir. Cinayet hakkında bir video eline geçer. Bu videoda Eren'in katillerinin İlhan Tepeli, İskender Akay, Ercan Saner olduğunu söylenir. 25 sene sonra ortaya çıkan bu video aslında hapisteki Kaan Karabulut'a gönderiliyor. Eren'in karısı Hümeyra'nın ''oğlum'' deyip büyüttüğü çocuğa. Cemal Kaan'ı hapisten çıkarıp İlhan Tepeli'nin yanına bir gizli görevle yerleştiriyor. Halka hakkında bilgi toplayarak bu örgütü yakalamaya çalışıyor. Ve olaylar böyle başlıyor.

Bu dizi bana göre TRT'nin en iyi dizilerinden biri. Hatta Türkiye'nin en iyi dizilerinden biri. Bunu dememin sebeplerinden biri kurgusunun oldukça iyi ve mantıklı oluşu. Hiçbir olay başka dizilerdeki gibi uzatılmıyor. Oldukça akan, heyecanı dorukta ve mantık çerçevesinde ilerleyen bir dizi. Akışta olmasının en önemli sebeplerinden biri de dizi sürelerini doldurmak adına şarkılara klip çekmemesi. Her karakterinin hikayesini merak ettiğin ve hepsine bir şekilde değinilen dizide sizleri oldukça şok edecek anlarla dolu. Moğol tipi bir hiyerarşiyle kapitalist düzen örgütlenmesi olan Halka'nın kurucusuna ''Cengiz Han '' adı verilmesi de dikkat çekiyor. Zaten dizideki diğer başrollerin adlarına bakacak olursak da '' Kaan, Cihangir, Çağatay,'' gibi isimler de tarihten gelen diğer isimler de yer alıyor. Bu bir yandan gücü ve iktidarı temsil ederken diğer yandan da modern ve gelenekselin buluştuğunu ifade ediyor. Bir sırrı açtığında bir diğer sır da peşine açılan dizide merak unsuru hep baki olarak kalıyor. Bunun yanında ''Adem, Kaan, Çağatay, İskender'' gibi eğlenceli karakterlerde diziye renk katıyor. Gizemin, suçun, mafyanın da içinde bulunduğu dizide sembolü olan iç içe geçmiş halkalar da dizi hakkında bir tüyo veriyor bizlere.


Güçlü oyuncu kadrosu, heyecan verici kurgusu, katmanlı hikaye yapısı ve etkileyici çekimleriyle önce çıkan Halka yayınlandığı dönem boyunca gerek Türk gerek yabancı izleyicisinin dikkatini çekerek sosyal medyada fenomen haline gelmişti. Ama yüksek bütçe ve televizyonda reytinglerin düşmesi üzerine ilk sezondan sonra devam etmeme kararı alındı. Daha sonra Halka için birçok kez yeniden denemeler gerçekleşecek haberleri çıktı. Özellikle de TRT'nin yeni yapılacak internet uygulamasında devam edeceği söylendi fakat hayata geçirilemedi. Yıllarca sevenleri tarafından beklenen dizi için keşke bir umut olsaydı. Eğer hala izlemediyseniz sizi izlemeye davet ediyorum.