Hallyu: Kore Dalgası Nedir? Tüm Dünyayı Saran Güney Kore Etkisi

Tüm dünyayı etkisi altına alan Hallyu nedir? Beraber inceliyoruz.

Merhabalar, bugün Güney Kore dalgası denilen Hallyu'dan bahsedeceğim. Hepimizi hayranı yapan Hallyu nedir ve nasıl yayıldı? Gelin bakalım.

Hallyu, 90'lardan itibaren dünyada popüler hale gelmiş Güney Kore kültürüne verilen addır. Tam Türkçeye çevrilmiş haline Kore dalgası da diyebiliriz. K-drama ve K-pop ile hayatımıza giren bu Kore kültürü, dünya çapında da yaygınlaşmış durumda. BTS ve Blackpink ile son zamanlarda yabancı basını da etkisi altına aldı. Peki Güney Kore kültürünü dünyaya bu kadar yaymayı nasıl başardı?

Gangnam Style, Dynamite, Butter, How You Like That gibi popüler K-pop şarkıları ve Vincenzo, Boys Over Flowers, Squid Game gibi popüler K-dramalar ile Güney Kore ekonomisi güç kazandı. Öyle ki sayılar dudak uçuklatıcı şekilde. Tabii bu etki domino etkisiyle olmuş olsa da Güney Kore yönetimi kendi kültürlerini yaymak için bu tarz eğlence ve dizi sektörlerine 90'lardan itibaren yatırım yapmaya başlamış. Devletin desteğini de arkalarında hisseden yönetmen ve yapımcılar yaratıcı fikirlerini hayata geçirmişler. Medyanın da desteği ile Kore kültürü çok hızlı bir şekilde önce Asya'da daha sonra Batı'da yayıldı ve ortaya Hallyu dediğimiz Kore dalgası terimi çıktı.

Bu büyümeye tabii ki sadece K-pop ve K-dramalar eşlik etmedi. Porselen ciltleriyle ve geniş cilt bakımları ile de ünlü olan Kore, kendi ürünlerini de çok iyi bir şekilde pazarladı. Hatta internette sadece Kore cilt bakım ürünleri ile cildini düzelttiğini söyleyen içerik üreticileri oldu.

İlk başlarda benim de önyargılı olduğum bu camia, K-pop ve K-dramaları ile beni de içine çekti. Klişeler olsa da özellikle bazı K-dramaları çok başarılı buluyorum. Aşağıya birkaç öneri bırakacağım. Peki siz Güney Kore kültürünün bu denli hayatımızda olmasını nasıl yorumluyorsunuz? Yorum bırakmayı unutmayın. Okuduğunuz için teşekkürler!

K-drama Öneriler:

Fight For My Way (2017)

Hospital Playlist (2020- 2021)

Reply 1988 (2015)

Our Beloved Summer (2021)

Hometown Cha Cha Cha (2021)

Crash Landing On You (2019)

Because This Is My First Love (2017)

The Red Sleeve (2021)

My Name (2021)

Her Private Life (2019)

Something In The Rain (2018)