Halsey; Bir Başarı ve Mücadele Hikayesi

Halsey ve albümleri.

Halsey, asıl ismiyle Ashley Nicolette Frangipane şarkıcı, şarkı yazarı, aktris, aktivist ve makyözdür. Çıkışını 2014’te sosyal medyada yayınladığı “Ghost” şarkısıyla yapan Halsey, şimdiye kadar son albümü de dahil 5 albüm yapmıştır. Üç tane Billboard Music Awards, a Billboard Women in Music Award, an American Music Award ve üç Grammy Awards adaylığı kazanmıştır. 2020’de Time’ın en etkili 100 kişi listesine girmiştir.

Alternatif müzikle (daha çok indie-pop ve dark-pop denebilir) çıkışını yaptıktan sonra bu türde uzun süre devam etmiştir, ta ki If I Can’t Have Love, I Want Power albümüne kadar.

İlk EP' si Room 93’ü kendisi pek yayınlamasa ve hafızasından silmiş gibi davransa da ( 5 şarkıdan ikisini Badlands albümüne dahil ettiğinden olabilir), bu EP ve bir yıl sonra, 2015’te yayınladığı Badlands albümüne koyduğu Ghost’la büyük ses getirmiştir. Bu şarkı ve şarkıya çektiği klip oldukça cüretkâr ve zamanının en popüler şarkılarından biridir. Kendisi o dönemin en cesur kuir sanatçılarındandır. Ayrıca Badlands albümü de oldukça ses getirmiştir, yine Tumblr döneminin en çok dinlenen alternatif pop albümüdür. Halsey o dönem sosyal medyanın kraliçesi de denebilir, renkli ve çoğunlukla mavi saçları, estetik fotoğrafları ve estetik şarkı sözleriyle uzun bir dönem gençliğe hükmetmiştir.



Genel olarak alternatif ve pop türlerinden giden Halsey, iki yıl aradan sonra hopeless fountain kingdom albümünü yayınlamıştır. Badlands’ta daha çok aşktan, yalnızlıktan ve kendinden bahseden Halsey, hopeless fountain kingdom’da da çizgisini bozmamış, kendi içsel mücadelelerine bir de ünü eklemiştir.

2020’de yayınladığı Manic albümüyse bir pop-rock olarak daha kişisel ve itirafçı bir havadadır. Kendisinin mental hastalığı ve bipolar olmasıyla yakından bağı olan bu albümde, Ashley yönünü daha açıkça ortaya koymuştur. Albümlerinin çoğu samimi bir havaya sahip olsa da, içlerinden en itirafçı olan belki de Manic albümüdür. Belki de ilk bu albümle Halsey'in ve Ashley'in iki farklı kişi olduğunu anlamıştık. Sonraları Halsey'in kendi yarattığı ve iyi yanlarını abartarak gösterdiği alter egosu olduğuyla ilgili imalar yapmıştır.


Manic albümünden bir yıl sonra If I Can’t Have Love, I Want Power albümünü yayınlayan Halsey, bizi şaşırtmayı başarmış ve imkansızı gerçekleşmiştir; hamileyken hem albüm çıkartıp film çekmiş hem de konserler vermiştir. Doğumdan çok kısa süre sonra canlı olarak sahneye çıkması ve yine kısa sürede albümün turnesine çıkması da cabası. Ayrıca aynı yıl kendi makyaj markasını da çıkarmıştır. Albümü ve filmiyse bambaşka bir hikaye; kısaca kendi açıklamalarından “çocuk dünyaya getirmenin neşeleri ve korkularını” anlatan dark ve gothic temalı bize görsel şölen yaşatan inanılmaz başarılı ve birbiriyle hem bağlantılı hem de bağımsız iki yapım. Bu albümle birlikte ve 2019’da çıkarttığı Nightmare adlı single’ıyla kendisinin kusursuz bir rock, punk-rock şarkıcısı potansiyelini gösteren Halsey, yakında çıkacak albümüne pop ve alternatif pop koysa bile ve çizgisi aslında hep alternatiften yana olsa da hayranları kendisini rock şarkıcısı olarak benimsemiş durumda.


5. albümünü geçenlerde duyuran Halsey, sadece “The Great Impersonator” ı duyurmakla kalmayıp, hayranlarıyla oldukça yıkıcı bir gerçeği de paylaşmıştır; Lupus ve Kan Kanseri hastalığını. “Hayatta olduğum için şanslıyım” açıklamasıyla son olduğunu söylediği albümünün ilk şarkısı “The End” i hayranlarıyla paylaşarak büyük ses getirmiştir. Arkasından yayınladığı “Lucky” şarkısıyla en kırılgan olduğu dönemde Britney Spears’ı aşağıladığı düşünelerek ağır bir lince maruz kalmış ve yayınladığı üçüncü şarkısı olan “Lonely is the Muse” ile listelere hemen geri dönüşünü yapmıştır. Sesli notuyla duyurduğu “The Great Impersonator” la bizle sakladığı her şeyi ortaya dökeceğini ve yine bir confessional albüm çıkaracağını sezdirmiş, anneliğini, hastalığını, kendi kişiliğinin ikiye bölünmüşlüğünü, hayatının “Halsey” kısmını irdeleyeceğini duyurmuştur.

Halsey, lupus ve kan kanseri olmadan önce de endometriosis hastalığıyla mücadele etmiş, iki düşük yapmıştır. Bu düşüklerden sonra, 2021’de doğan oğluna bir nevi adadığı If I Can’t Have Love, I Want Power albümünde, oğlu Ender Ridley Aydın’ı büyük bir sevinçle karşıladığını her fırsatta vurgulamıştır. Kendisi genelde ilişkileriyle gündeme gelse de Halsey bunlardan çok daha fazlası. Anne olsa da hiçbir zaman kendinden ve bireyselliğinden vazgeçmemiş, inanılmaz üretken ve başarılı bir sanatçıdır kendisi. Ağır hastalığından dolayı, son albümünü yayınlayacağını söyleyerek hepimizin kalbini kırsa da herkes için bir ilham kaynağı olmuştur. Her zaman inandığı şeyler hakkında konuşmuş, tüm sanatçılara örnek olmuştur.

Kişisel olarak, Ashley’in her ne kadar kendisi aksine inanmış olsa da uzun ve mutlu bir ömrü olacağına inanıyorum. Albümleri bana her zaman kendimi anlaşılmış ve duyulmuş hissetirdi ve bunun için ona minnettarım. Son albümünün ve mirasının uzun yıllar yaşayacağını biliyorum.