Hastalıklar neden var?

Sağlığımızı kaybedene kadar onun varlığından bile bir haberizdir. Hastalık bizi düşünmeye iter bazen.

Doğanın düzenli işleyişi içinde bir de yıkıcı olaylar meydana gelir. Doğal afetler; seller, depremler, heyelanlar, fırtınalar hayatın kaçınılmazlarıdır. Bir de insan vücudunda meydana gelen hastalıklar var tabi. Bu hastalıklar bir kaza sonucu, bir virüs sebepli veya genetik bozukluklardan olabilir. Sağlık çok büyük bir nimettir. Onun kıymeti hasta olunca belli olur. Hasta kişinin tad alma duyusu bile bozulur.

Misal ben iki hafta önce covid olmuştum. Tad almamda bir bozulma oldu. Çok sevdiğim tereyağ, peynir ve gofret iğrenç kokuyor ve yediğimde iğrenç bir tad geliyordu. İlk fark ettiğimde o kadar midem bulandı ki ne yediysem afedersiniz çıkardım. Akçay'da güzel bir tatil yerindeydik ve bu sorun her şeyi mahvediyordu. "Bu neden benim başıma geliyor" diye bir soru geldi aklıma. Kendi varlığının sebebini bilen hastalığının sebebini de bilir. Allah bir kulunu severse belaları onun üzerine yağdırırmış. Kalbin doğru yoldan şaşmaması ve dünyaya dalmaması için çile çekmek şartmış. Sağlıklı olmak da şükretme konusunda bir sınav. Elindekinin kıymetini bilirsen gittiğinde hüsrana uğramazsın. Ben de çabucak toparlandım, yavrumun ve sevdiklerimin sağlığına şükrettim.

Sonra bir de masumların başına gelen olumsuz olaylar var. Bebeğim diş çıkartırken ateşi çıkıyor. Bu bir anne için elbette endişe verici bir durum. Onun sağlığı için de dua ediyorum. Sabrediyorum. Bu da benim sabır sınavım. Kızımın sınavı henüz başlamasa da bu hastalığı atlatınca güzel dişleri olacak. Ne olursa olsun asla isyan etmemek gerekir. Bu sadece durumu daha da kötüleştireceği gibi sınavımızı kaybetmeye de sebep olacaktır. Ne için yaşadığımızı unutmayalım, her zaman mutlu olunacak küçük sebepler bulabiliriz. Hava kötüyse evinde soğuktan uzak olmana şükret. Biri seni kırdıysa o kişinin yakını olmadığına veya o kötülüğü yapan kişinin sen olmadığına şükret. Fakirsen hala çalışıp kazanabilme fırsatın olmasına şükret. Bakınca ne kadar çok umut kaynağı bulunuyor aslında değil mi? Olumsuzluklara odaklanan mutlu olma şansını tepiyor. Çoğu kişi böyle karamsar olmayı kolay olduğu için seçiyor. Ancak unutmayın bir şeyin ne olduğu bizim ona verdiğimiz anlama göre değişir.