Hayvanlar Üzerinde Deney Yapmayan 10 'Cruelty Free' Kozmetik Markası

Cruelty-free nedir? Cruelty-free markalar hangileri? İnceleyelim.

Günümüzde hem daha yaygın hem daha ulaşılabilir hale gelmesiyle adını sık sık duymaya başladığımız 'cruelty-free' neymiş gelin beraber inceleyelim.

Cruelty-free nedir?

Cruelty-free tam çevirisiyle "zulümsüz" demek ve "hayvan deneyi yapmayan" anlamında kullanılıyor. Günümüzde kozmetik, temizlik, bakım ve daha birçok alanda markalar hâlâ ürünlerini hayvanlar üzerinde test ediyor ve ne yazık ki bu deneyler görseldeki ya da sanıldığı kadar masum değil. Tabii ki hâlâ bu zulmü sürdürmekte ısrar eden markaların yanında cruelty-free yani ürünlerinde hayvan deneyi yapmayan markalar da her alanda bulunmakta. Bu yazımda ise size kozmetik ve cilt bakımı alanında hayvan deneysiz markalar önermeye geldim.

Cruelty Free Kozmetik ve Cilt Bakımı Markaları

Hayvan deneyi yapmayan kozmetik markalarına ulaşım aslında ülkemizde hem finansal açıdan hem de yaygınlık açısından artık sanıldığından çok daha kolay. İşte hayvan deneyi yapmayan 10 marka...

1) Revolution

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals/Hayvanlara Karşı Etik Davranışlar Örgütü) onaylı olan Makeup Revolution markası üretimlerinin hiçbir aşamasında hayvanlar üzerinde test yapmıyor. Aynı zamanda ürünlerinin %76'sı vegan!

2) Essence

Essence markası da hayvanlar üzerinde deney yapmayan markalardan biri, aynı zamanda PETA tarafından da onaylanmışlar. Essence da %100 vegan içerikli olmasa da vegan opsiyonlar barındıran bir marka.

3) NOTE

NOTE Cosmetics, hem cruelty-free, hem vegan, hem de Türkiye'deki kozmetik sektörünün geri kalanına göre cep dostu bir marka olarak listemizin parlayan yıldızlarından! PETA onaylı olduğunu da söylememe gerek yok sanırım :)

4) Wet n Wild

Wet n Wild da cruelty-free olma yolunda PETA'nın tüm şartlarını karşılayan başka bir marka. Çin'de satış yaptığı için (Çin hükümeti tarafından Çin'de satışı yapılan tüm kozmetik ürünlerinin hayvanlar üzerinde test edilmiş olması şartı konulmuştur) cruelty-free olup olmadığı sorgulansa da marka Çin'de bir mağazası olmadığını ve Çin'e sadece online satış yaptığını (ve Çin hükümetinin bunda bir sakınca görmediğini söyleyerek) bu iddiaları yalanlamış, PETA ise Wet n Wild'ın hâlâ cruelty-free olduğunu onaylanmıştır.

5) Pastel

Pastel de hayvan deneyleri konusunda duyarlı markalardan biri ve tamamen cruelty-free. Ayrıca büyük çoğunluğu vegan olan markanın, Show By Pastel serisinin tümü, ojeleri ve önemli bir nokta olarak fırçaları da veganmış!

6) Flormar

Flormar da hayvanlar üzerinde test yapmayan markalardan biri. Veganlık konusunda ise diğer markalar kadar başarılı olamayan Flormar, son zamanlarda %100 vegan bir oje serisi çıkardı.

7) Cream Co.

Cream Co. listemizin bir diğer parlayan yıldızı! Hem PETA onaylı cruelty-free, hem de %100 vegan ürünleriyle Cream Co. listenin öne çıkan cilt bakım markası!

8) Yves Rocher

Listedeki bir diğer marka da Yves Rocher. Cruelty- free ve vejeteryan olmasının yanında aynı zamanda içerikleri de çok temiz olan makyaj ve cilt bakımı markası Yves Rocher, bazı ürünlerinde kullandığı balmumu nedeniyle %100 vegan olmasa da, %88 oranında vegan.

9) Dove

Bir diğer cilt bakım markası olan Dove, köklü bir marka olmasına rağmen ne kadar geç olsa da geçtiğimiz yıl PETA onayını alarak artık cruelty-free olduğunu duyurdu.

10) Garnier

Garnier de PETA onaylı cruelty-free olan bir başka cilt/saç bakımı markası. Garnier, aynı zamanda geniş bir vegan opsiyon kategorisi de sunuyor.

Listede size elimden geldiğince hayvanlar üzerinde deney yapmayan kozmetik markalarını anlatıp vegan opsiyonları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Eğer listede olmayan, sizin önerdiğiniz markalar varsa yorumlarda görmeyi çok isterim!|