Haziranda Okuduklarım: Şiir

Sıcak Kumlarda Ruhunuza İyi Gelecek Şiir Kitabı Önerileri

1- Rüzgar Bizi Götürecek - Füruğ Ferruhzad: Füruğ'un bu kitabı birkaç şiir kitabının birleşimi. Kapalı topraklarda yaşayıp kısıtlayıcı bir hayat sürmüş olan yazar kendisini şiirleriyle özgürleştirmiş. Özellikle bu kitabı okuyan kadınların kendi hayatlarında mücadele ettikleri, tüm toplum kısıtlamaları ve yargılamaları içinde kendi kendilerine özgürleşmeye çalıştıkları hayatlarından bir parça bulacaklarına eminim.




2- Biz Köfte'yi Çok Sevdik - Adnan Uzal: Ressam, öykücü ve şair Adnan Uzal'ın Rus finosu olan köpeği Köfte'ye yazdığı şiirlerden oluşan bir kitap. Okurken büyük ihtimalle göz yaşlarınızı tutamayacağınız içten yazılmış şiirler... Bir insana arkadaşlık eden bir hayvanın ne kadar çok sevilebileceğini anlatan satırlar...



3- Aşk Yaşamdan Önce Gelir Seçme Şiirler - Emily Dickinson: Türkçe çevirisi mekanik bir dile sahip olduğu için çok başarılı sayılmaz fakat orijinal hallerini okuduğunuzda kimi şiirlerde hüzne ve düşüncelere dalıp kimi şiirlerdeyse gülümsediğiniz bir kitap. Dinselliğin çok ağır basmadığı daha çok doğa temasının edebi şekilde işlendiği şiirlerden oluşuyor.



4- Tanrı'nın Kahkahasını Duydum - Hafız-ı Şirazi (Daniel Ladinsky): İran edebiyatının ünlü şairlerinden Hafız-i Şirazi'nin bu kitabı açık ara en sevdiğim şiir kitabı oldu. İmanı ve yaratıcıya olan bağlılığı bambaşka şekilde yorumlayan keyif, dans ve şarap düşkünü olan Hafız, okuyan herkesi yaratıcıya olan sonsuz aşka ve eğlenceye davet ediyor.



5- Dağlar ve Rüzgâr - Sabahattin Ali: Genelde hikaye yazarı olarak tanına Sabahattin Ali'nin şiir konusunda da ne kadar başarılı olduğunu kanıtladığı bir kitap. Bildiğimiz, duyduğumuz belki de o ezgilerle büyüdüğümüz çoğu türkünün ve şarkının aslında bu şiirler olduğunu görüyoruz. Acıyı, hüznü, özlemi en gerçekçi şekilde şiirlerine taşıdığı bu kitap; kısa ve okuması kolay olan eserlerinden bir tanesi.



6- Sonsuz Günbatımı - Füruğ Ferruhzad: Füruğ'un başka bir eseri olan bu kitap yaşamdan, sevgiden, sürekli peşinden koştuğumuz özgürlükten ve kısıtlayıcı düşüncelere ket vuran şiirlerden oluşuyor.