HELLHEIM’IN KARANLIK TANRIÇASI HEL 

Mitolojinin soğuk ve karanlık diyarına kısa bir yolculuk.

Birçoğumuzun gerek bilgisayar oyunlarından gerekse filmlerden çokça aşina olduğumuz İskandinav mitolojisine bu kez soğuk ve karanlık bir diyar Hellheim’dan bakalım. 

Hel, iskandinav mitolojisinde Niflheim’da yer alan Hellheim adı verilen ölüler diyarının tanrıçasıdır. Hellheim diyarı onun adıyla anılır ve burası İskandinav mitolojisinde geçen dokuz diyardan biridir. 

Hel, kötülük ve kurnazlık tanrısı olarak bilinen Loki ve üzüntü getiren dev kadın Angrboda’nın 3 uğursuz çocuğundan birisidir. Dev kurt Fenrir ve Thor’un en büyük düşmanı aynı zamanda Midgard yılanı olarak da bilinen Jörmungand’ın kızkardeşidir. Bazı kaynaklarda yarı ölü yarı canlı merhametsiz ve korkunç yaşlı bir kadın olarak tasvir edilmekle beraber bazı yerlerde yarısı canlı yarısı ceset , yarısı siyah yarısı beyaz şeklinde de tasvir edilmiştir. Ayrıca bazı yerlerde tahtı ölüm döşeği olarak tasvir edilmiştir bununsa nedeni yaşlılıktan ya da kazara ölenlerin Hellheim'a, savaşarak haysiyeti ile ölenlerin ise Valhala'ya gidiyor olmasıdır. Çünkü iskandinav mitolojisinde savaşmadan yaşlılıktan ya da hastalıktan ölmenin utanç verici bir şey olduğu kabul ediliyordu. 

Hel ve kardeşleri Odin ve diğer tanrılar tarafından tehdit olarak görüldükleri için Angrboda’nın yanından Asgard’a kaçırılmışlardır. Burada görünüşü ve korku salan ruh halinden ötürü çok büyük bir tepkiyle karşılaşan Hel bir süre sonra Odine gitmek istediğini söylemiştir. Odin ise ona Hellheim denilen “Ölüler Diyarı”na göz kulak olma sorumluluğunu vererek onun Hellheimda tanrıça olmasına izin vermiştir. Bunun üzerine Hel, Odinin yanında yer aldığı bilinen bir çift karga Munnin ve Huginn’i ona hediye etmiştir. İnsanların beyin ve kemik iliğiyle beslendiği bilinen tanrıça aynı zamanda dünya ağacı olarak tasvir edilen Yggdrasil’in köklerinin birinin altındaki Elvidner denilen ve anlamı ıstırap olan sarayında yaşarken diğer köklerin altında ise buz devleri ile beraber yaşamaktaydı. 

Eğer Yunan mitolojisine de aşinaysanız çoğunuz Hadesi bilirsiniz Hel ve Hades aynı güçlere sahip farklı mitolojilerde yer almış iki ayrı tanrı ve tanrıçadır diyebiliriz. Her mitolojide yer alan bu durumun bize evrensel olarak iyi ve kötü simgelerini aktardığını düşünebiliriz. 

Umarım keyif almışsınızdır bir sonraki yazılarda görüşmek dileğiyle.



Kaynak

https://norse-mythology.org/gods-and-creatures/giants/hel/

https://ozhanozturk.com/2018/01/27/lokinin-canavar-cocuklari-fenrir-jormungand-hel