Henry Spira ve Hayvan Hakları Hareketi

20. yüzyılın en etkili hayvan hakları savunucularından olan Henry Spira'nın Hayvan Hakları Hareketini biliyor muydunuz?


Henry Spira 20. yüzyılın en etkin hayvan savunucuları olarak biliniyor. Özellikle tıbbi testlerde hayvanların kullanımının sınırlanmasına yönelik ilk başarılı kampanyaların mimarı olan Spira aynı zamanda çiftlik hayvanlarına daha insancıl muamele edilmesinin de önde gelen savunucularından oldu. Dünyadaki tüm kurbanların en savunmasızı olarak adlandırdığı hayvanlara olan ilgisi, arkadaşının kedisi Nina'ya bakmaya başlaması ve Avustralya'lı bir biyoetikçi olan Peter Singer'ın 1973 tarihli ''hayvan özgürleşmesi'' makalesini okumasıyla başladı. Kendi deyimiyle, artık neden bir hayvana çatal ve bıçak saplarken diğerine sarıldığımızı merak etmeye başlamıştı.



Spira, 1976 yılında Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde kediler üzerinde yapılan testleri öğrenerek ilk kez hayvan testlerine karşı kampanyasını başlattı. 1977 yılında kampanyanın çok fazla destek almasıyla müze araştırmaları durdurma kararı aldı. Bu kararın ardından kampanya, hayvan hakları savunucuları tarafından hayvan testlerine son veren ilk kampanya olarak görüldü.

İki yıl sonra Spira önce Revlon'a ardından geri kalan tüm kozmetik endüstrisine, ürünlerin insanlar için ne kadar tahriş edici olduğunu anlamak için yapılan ve çok sayıda tavşanın kör olmasına sebep olan Draize testini yapmayı bırakmaları konusunda baskı oluşturmak için 400 gruptan oluşan bir koalisyon kurdu. Spira daha sonra hedefine bir defada verildiğinde test grubundaki hayvanların yarısını öldüren ve insanların kimyasallara maruz kalmalarındaki güvenli dozu belirleyen LD50 testini aldı. Giderek artan sayıdaki toksikolog tarafından desteklenen hayvan hakları grupları, testlerin genellikle eksik ve yanıltıcı bilgi sunduğunu ve yararlı olsalar bile çok sayıda hayvan kullanıldığını savundu.


Hayvan testleri hakkındaki bu kampanyalar, hastaneleri, devlet laboratuvarlarını, üniversiteleri hayvanlar üzerinde testin alternatiflerini kullanmaya ve hayvanların testlerde kullanıldığı durumlarda gereksiz yere istismar edilmemeleri için inceleme kurulları oluşturmaya zorladı. 1980'lerde ise yönünü çiftlik hayvanlarının refahına çevirdi. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na baskı oluşturarak sığırların yüzlerinin kızgın demirlerle işaretlenmesi ve bilinçli sığırların mezbahalarda tek bacaklarından havaya kaldırılarak kesimi beklemesi uygulamalarına son verilmesini sağladı.

Spira'nın kampanyaları, kozmetik testlerini ve çiftlik hayvanlarına yönelik zulmü siyasi gündeme getirdi. Kampanyaları, Amerikan hayvan hakları hareketinin, insanların hayvanlara çektirdiği ıstırabı azaltan ilk büyük başarılarıydı. Henry Spira için yaşamı anlamlı kılmanın yolu dünyadaki acıyı azaltmaktı. Bunun için de hayatını çaba sarf etmeye değecek şeyler yaparak geçirdi.