Hollywood Sinemasının En İkonik Tema Müzikleri - 1

Film dünyasının geçmişten bugüne unutulmaz tema müzikleri burada okuyucu ile buluşuyor.

Müzik, sesli sinemanın çıkışından itibaren sinema deneyiminin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Tema müzikleri de, kaliteli filmlerin olmazsa olmazı olabiliyor. Müzikte daha çok çalınan parça söylenirken (sözlü), tema müzikleri yalnızca enstrümantal ve ritimler üzerinden gidiyor. O kadar iyi bilinen film müzikleri var ki, filmi izlememiş bile olsanız, dinlediğiniz anda hemen aklınızda canlanıyor. İşte ilk duyduğunuz anda hatırlayacağınız, sinemanın ikonikleşmiş tema müzikleri.

Rocky (1976)

Spor filmlerinin temelini oluşturan Rocky serisinin popülerliği yıllardır devam ediyor. Bu popülerliğin öne çıkan unsurlarından birisi, seride kullanılan Gonna Fly Now tema müziği. Azim ve başarıyı simgeleyen müzik artık evrensel bir tema haline gelmiş durumda.

Sanatçı: Bill Conti

Albüm: Rocky (Original Motion Picture Score)

The Godfather (1972)

Nino Rota'nın yıllara meydan okuyan The Godfather teması güzel ve bir o kadarda hüzünlü bir şaheser. Filmi izlememiş bile olsanız The Godfather'ı düşündüğünüzde aklınıza ilk gelen tema müziği 'Love' 'dır sanırım.

Sanatçı: Nino Rota

Albüm: The Godfather (Soundtrack from the Motion Picture)

Up (2009)

Pixar'ın onuncu filmi olan Up'ın açılışında çalan müzik, sahnedeki karakterlerle bağdaşıyor ve uyumlu bir tonda ilerliyor. Michael Giacchino'nun, Married Life'ı filme derin bir duygusal açılış yaptırıyor. Married Life unutulmaz duygusal ritimleriyle, Up filminin teması haline geldi.

Sanatçı: Michael Giacchino

Albüm: ‎Up (Soundtrack from the Motion Picture)

Raiders of the Lost Ark (1981)

John Williams'ın, Raiders of the Lost Ark için bestelediği Raiders March, bir kahramanlık marşı oldu. Müzik ana karakter olan Indiana Jones'un tehlikeli maceralarıyla uyum içinde ilerliyor ve dinleyen herkeste heyecan verici bir duygu oluşturuyor.

Sanatçı: John Williams

Albüm: Raiders of the Lost Ark (Original Motion Picture Soundtrack)

Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)

J.K. Rowling'in kitabından esinlenen Harry Potter serisi bütün dünyada kültürel bir fenomen haline geldi. Bütün seri boyunca farklı versiyonlarda kullanılan John Williams'ın bu tema müziği, bizi bu büyülü dünyanın içine sürüklüyor.

Sanatçı: John Williams

Albüm: Harry Potter and the Sorcerer's Stone (Original Motion Picture Soundtrack)

Sherlock Holmes (2009)

Hans Zimmer'ın, Sherlock Holmes teması geleneksel bir tarzda keman ve piyano kullanılarak, çılgınca ritimlerle Doğu Avrupa halk müziği tadında ortaya çıkıyor. Hans Zimmer ve ekibi aradığı tona ulaşmak için kırık bir piyano aradı ve gıcırtılı, akortsuz kemanlar seçti. Sonuç olarak şimdiye kadar kimsenin yapmadığı eğlenceli bir tema ortaya çıktı.

Sanatçı: Hans Zimmer

Albüm: Sherlock Holmes (Original Motion Picture Soundtrack)

Titanic (1997)

James Cameron'ın gişe rekortmeni dram filmi, trajik hikayesinin yanı sıra James Horner'ın hafızalara kazınmış olan teması ile öne çıkıyor. Filmin müziği geleneksel hikaye anlatımını modern unsurlarla birleştiriyor.

Sanatçı: James Horner

Albüm: Titanic (Soundtrack from the Motion Picture)

Back to the Future (1985)

Alan Silvestri'nin, Back to the Future teması kulağa muazzam geliyor. 98 kişilik bir orkestra olan The Outatime Orchestra'nın desteğiyle, tema müziğinin bu kadar iyi olması şaşırtmıyor.

Sanatçı: Alan Silvestri

Albüm: Back to the Future (Original Motion Picture Soundtrack)

Predator (1987)

Alan Silvestri ikonik uzaylı avcı Predator için son derece gizemli ve militarist bir müzik besteledi. Tema, vurmalı ritimleriyle aksiyonu ve avlanmayı mükemmel bir şekilde tasvir ediyor. Silvestri bu birinci sınıf aksiyon bestesiyle BMI En İyi Film Müziği ve En İyi Müzik Saturn Ödülü'nü kazandı.

Sanatçı: Alan Silvestri

Albüm: Predator (Original Motion Picture Soundtrack)

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

Belki de en çok bilinen müziklerden birisi olan Pirates of the Caribbean'ın ana teması Hans Zimmer ve Klaus Badelt iş birliğiyle yaratıldı. Pirates of the Caribbean serisi için önemli bir unsur haline gelmiş olan müzik, günümüzün korsan teması olarakta adlandırılabilir.

Sanatçı: Klaus Badelt, Hans Zimmer

Albüm: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (Original Soundtrack)

The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Gelmiş geçmiş en üretken müzik bestecilerinden birisi olan Ennio Morricone'nin, The Good, the Bad and the Ugly teması herkesin bildiği bir müzik haline gelmiş durumda. Müzik 2009 yılında Grammy Onur Listesi'ne alındı. Birçok film, bu ikonik temayı farklı varyasyonlarda kullandı.

Sanatçı: Ennio Morricone

Albüm: The Good, the Bad and the Ugly (Original Motion Picture Soundtrack)

Kill Bill: Vol. 1 (2003)

Kill Bill: Vol. 1'ın belki de akıllara kazınan en ünlü teması Battle Without Honor or Humanity. Parça ilk başta New Battles Without Honor and Humanity filmi için kaydedilmişti fakat batıya Kill Bill: Vol. 1 yayımlanana kadar gösterilmedi.

Sanatçı: Tomoyasu Hotei

Albüm: Kill Bill, Vol. 1 (Original Soundtrack)

Edward Scissorhands (1990)

Danny Elfman, şimdiye kadarki bütün besteleri arasında favori eseri olarak Edward Scissorhands'i gösteriyor. 79 kişiden oluşan orkestra, filmin temasının sözsüz vokal tarzını daha da güçlendirdi. Tıpkı bir müzik kutusunu andıran tema, gotik tarzda bir peri masalı gibi ilerliyor.

Sanatçı: Danny Elfman

Albüm: Edward Scissorhands (Music From the Motion Picture)

Jurassic Park (1993)

Jurassic Park yalnızca muazzam efektleri ile değil, John Williams'ın unutulmaz teması ile de hafızalara kazındı. John Williams'ın film için hazırladığı merak uyandıran tema müziği, Jurassic Park'ı unutulmaz bir bilim kurgu filmi yapmaya büyük bir katkıda bulundu.

Sanatçı: John Williams

Albüm: Jurassic Park (Original Motion Picture Soundtrack)

Spider-Man (2002)

Danny Elfman'ın, Spider-Man tema müziği ciddi, heyecan verici ve kahramanca bir tona sahip. Tıpkı filmin kendisi gibi, Spider-Man ruhunu taşıyor. Müzik şimdiye kadar yapılmış en iyi Spider-Man tema müziği olarak görülüyor.

Sanatçı: Danny Elfman

Albüm: Spider-Man (Original Motion Picture Score)

The Avengers (2012)

The Avengers teması süper kahraman ekibinin ilk kez bir araya gelmelerini ve oluşumunu temsil etmişti. Alan Silvestri'nin bestelediği tema yalnızca ilk filme özel yapılmıştı fakat daha sonra Avengers ekibinin ayrılmaz bir tema müziği haline geldi.

Sanatçı: Alan Silvestri

Albüm: The Avengers (Original Motion Picture Soundtrack)

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

The Lord of the Rings filmlerinin besteciliğini yapan Howard Shore vokal kısımlar için Orta Dünya'nın kendi dillerini kullandı. Hem LOTR: The Fellowship of the Ring, hem de LOTR: The Return of the King en iyi müzik dalında Oscar ödülü kazandı. Howard Shore'un hazırladığı bu huzur verici müzik, Orta Dünya'yı tam anlamıyla temsil ediyor.

Sanatçı: Howard Shore

Albüm: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Original Motion Picture Soundtrack)

Jaws (1975)

John Williams'ın bir başka ikonik müziği olan Jaws teması, sinema tarihinde en tanınmış parçalardan birisidir. Jaws'ın tema müziği, yaklaşan tehlikenin habercisi olarak, klasik bir gerilim müziği haline geldi. Bu tehditkar enstrümantal müzik, dinleyen herkeste korku ve tehlike uyandırıyor. John Williams temayı ''tıpkı bir köpekbalığı gibi durduralamaz, acımasız ve içgüdüsel'' olarak tanımlıyor.

Sanatçı: John Williams

Albüm: Jaws (Music From the Original Motion Picture Soundtrack)

Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)

John Williams'ın, Star Wars serisi için yaptığı müzik, onun en ayırt edilebilir ve tanınmış parçalarından birisi oldu. Yazıyla beraber ekrana gelen ana tema, Star Wars'un ayrılmaz bir parçası olmuştur. Williams aksiyon, dram, macera ve romantizmi tek bir film müziğinde birleştiriyor. Müzik kırk yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Asla eskimeyecek bir başyapıt.

Sanatçı: John Williams

Albüm: Star Wars: A New Hope (Original Motion Picture Soundtrack)

Inception (2010)

Hans Zimmer'ın Time adlı müziği, Inception filminin ana teması olarak kabul ediliyor. Tema müziği filmin akışına benzer bir şekilde, yükselen müziğin ritmi gizemli ve şüpheli bir ton oluşturuyor. Time, Hans Zimmer'ın en iyi çalışmalarından birisi olarak görülüyor. Tema, filme derinlik ve duygusallık katıyor.

Sanatçı: Hans Zimmer

Albüm: Inception (Music from the Motion Picture)