I Came By Film İncelemesi: Neymiş Bu I Came By?

Seçkin kişilerin evlerini hedef alan grafiti sanatçısı, bir bodrum katındaki karanlık sırları ortaya çıkararak sevdiklerini tehlikeye atar.

İngiliz-İranlı film yapımcısı Babak Anvari tarafından yazılan, ortak yapımcılığı yapılan ve yönetilen bir 2022 İngiliz suç-gerilim filmi. I Came By, önceki çalışmalarından öğeler ödünç alarak yalnızca psikolojik değil, karakterlerin içinde yaşadıkları dünyanın ve onları belirli bir yola götüren koşulların bir ürünü olan parçaları bir araya getiriyor. Netflix’te, inanılmaz bir övgü listesi olan bir oyuncu kadrosu ile, bu filmin kaderinde daha büyük bir şey var gibi görünüyor. Anvari'nin son iki uzun metrajlı filmiyle aldığı tepkiler göz önüne alındığında, pek çok beklenti vardı. Bu beklentileri karşıladı? Nihayetinde kime sorduğunuza bağlı. 

Bir Netflix gerilim filmini fazla iddialı olmakla suçlamak nadirdir. Adeta etkili bir pot kazanı olan Babak Anvari’nin eseri “I Came By” için durum tam olarak böyledir. Gerilim filmleri tamamen gerilimle ilgilidir, ancak mükemmel "Under the Shadow" ve çılgın "Wounds" un arkasındaki büyüleyici film yapımcısı Anvari, sosyal yorumlar ile eski tür heyecanlar arasındaki dengede mücadele etmeye devam ediyor. Bakış açılarını değiştirerek ve zamanda büyük pasajları atlayarak “I Came By” ın kendi kimliğinden emin olmayan, fikirlerini uygulamasıyla tam olarak birleştiremeyen bir filme yol açıyor. Bununla birlikte, "I Came By"da bazı eğlenceli performanslar ve zekice temalar var. Bu iki etken onu Netflix Thriller Factory'den çıkan birçok ürünün üzerine çıkarıyor. 

George MacKay, benzersiz yeteneklere sahip genç bir grafiti sanatçısı olan Toby'yi canlandırıyor. Sanatını, herkesin görmesi için değil, zengin ve güçlülerin özel evlerine gizlice girerek kendini göstermek için kullanıyor. Toby, arkadaşı Jay (Percelle Ascott) ile pahalı evlere girer ve bir duvarı “I Came By" ifadesiyle etiketler. Peki neden? Benim düşünceme göre; Toby toplumdan izole edilmiş kişilerin de savunmasız olduklarını fark etmelerini istiyor. Ama zamanla bunun her zaman böyle olmadığını öğrenecek. 

Jay; kız arkadaşının hamileliği, önceliklerini değiştirdiği için ikiliden ayrıldıktan sonra, Toby bir sonraki işi tek başına yapmaya karar verir. Bu onu, topluluğunun dürüst bir üyesi gibi görünen Hector Blake adlı eski bir yargıcın evine götürür. Toby, Blake'in bodrumunda gizli bir kapının altında bir ışık görür. Muhtemelen o sırada siz, “Don’t Breathe" filmini izlemiş olduğunuzu hatırlayacaksınız.

Ancak, Toby, Blake ile bir irade savaşına girmediği için bu tam olarak o film değil. "I Came By", buradaki başrolü, 23 yaşındaki oğlunun kaybolduğundan endişelenen annesine (Kelly Macdonald) kaydırıyor. Oğlunu bulma arayışı, onu Jay'in hayatına götürür.

Anvari'nin filmi, izleyicinin nabzını yükseltmekten çok sosyal bilinciyle ilgileniyor gibi görünüyor. Blake, bir soruşturma sırasında, kendisini soruşturulmadan korumak için polis şefi arkadaşının adını söyleyebilecek türden bir adam. “I Came By" da, kapalı kapılar ardında olanlardan çok, güçlü insanların göz önünde cinayetten ne sıklıkla paçayı sıyırabileceğiyle ilgili unsurlar var. 

Aslında performansılar, tartışmalı bir şekilde filmin dengesini değiştiriyor. Çünkü "iyi adamlar" buna karşı koyacak kadar karaktere sahipmiş gibi hissetmiyorlar. Bu filmin, anlamak için gerçekten zaman ayırmadığı veya yeterince korkmadığı bir sisteme karşı içi boş hareketler yapan genç bir adam hakkında olduğuna dair görüşler de var. 

"I Came By" inkar edilemeyecek kadar iyi oluşturulmuş ve yanlış adımları çoğunlukla gözden kaçıracağımız kadar eğlenceli. 

Filmin orijinal fragmanını sizin için aşağıya link olarak ekliyorum. Bir göz atın derim :)

https://www.youtube.com/watch?v=bwHGegiFykU