İç mekan tasarlarken dikkat edilmesi gereken hususlar

Nelere dikkat etmeliyiz gelin beraber inceleyelim!

İç mekanlar her zaman gözümüze hitap etmelidir çünkü insanlar görselliğe çok düşkün varlıklardır. Yemek yemek için yol boyu restaurant dolu bir caddede görselliğini en beğendiğimiz veya en çok ilgimizi çeken mekana oturmayı tercih etmemizin sebebi tam olarak budur. Eğer imkan varsa profesyonel yardım almak tabi ki ilk seçenek olacaktır. Fakat eğer tasarımı yapmak size kaldıysa birkaç basit ipucu ile mekanlarınızın görselliğini arttırabilirsiniz. Gelin bu ipuçlarına beraber göz atalım.

1-Mekanlarda en önemli görsellik unsuru aydınlatmalardır. Eğer doğru bir aydınlatma varsa tasarımın güzelliği olduğundan daha da ön plana çıkacaktır. Bunun için doğru aydınlatmada;

Direkt olarak göze gelmemesi, dengeyi sağlayabilmek için katmanlı aydınlatmalar tercih edilmesi ve en önemlisi mekanın tasarımına uygun bir aydınlatma armatürü tercih edilmesi gerekir.

2-Mekanların güzelliğini en çok öne çıkartan ikinci madde ise renklerdir. Renkler harmanlanmış bir vaziyette ise kesinlikle mekan ile uyum içerisinde olmalıdır. Her renk her mekan için tercih edilmemelidir. Örneğin, mavi rengin iştah kapatıcı olduğu bilinir ve bu sebeple mutfaklarda çok tercih edilmez. Onun yerine iştah açıcı özelliği olduğu bilinen kırmızıyı seçmek daha doğru olacaktır. Ek olarak, yatak odalarında her zaman dinginlik aradığımız için uyku kaçırması ile bilinen mor,kırmızı ve kahverengi kullanımından kaçınılmalıdır.

3-Son olarak, mekanlardaki güzellik algımız her zaman kendi tarzımıza en yakın olanlardır. Dolayısıyla mekan tasarlarken önemli olan orada kendimizi bulmamız ve huzurulu hissedebilmemizdir. Farklı tarzlar denemek sıradanlaşmaktan uzaklaşabilmek için tabi ki güzel bir seçenek olacaktır fakat farklı tarzlar olsa bile öncelikle aidiyet duygusunu bizlere hissettirebilmelidir.