İç Mekanlarda En Çok Yapılan Hatalar

Dikkat edilmesi gereken iç mekan hataları.

Mekan tasarlarken dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar vardır. Fakat bir çoğumuz bunları göz ardı ederek tamamen zevklerimiz doğrultusunda yerleşim yaparız. Bu duruma bir son vermek için makalemde iç mekan tasarımlarında en çok yapılan hataları konu aldım. Şimdi onlara bir göz atalım.

Aydınlatmalar:

Aydınlatmalar şüphesiz ki mekan içerisinde en çok önem verilmesi gereken unsurlardan birisidir. Çünkü ışık yetersiz veya gözümüzü alacak şekilde olursa mekanın bütün albenisini yerle bir edebilir. Fakat genellikle uygun ışığı kullanmak yerine göz zevkine hitap edecek aydınlatmalar tercih edilir. Özellikle küçük salonlarda kocaman avizeler sıklıkla karşılaştığımız manzaralar arasındadır. Veya mutfaklarda çıplak ampul kullanmak yerine göz alıcı aydınlatma elemanlarının tercihi. Bunlar yerine; eğer aydınlatılması gereken mekan bir mutfak ise çıplak ampul kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır. Bunun sebebi mutfaklarda sıcaklığın ve nemin yoğun olmasıdır. Ayrıca tezgah bölümleri için ekstra aydınlatma olması gerekir. Öte yandan aydınlatılacak mekan bir çalışma odası ise; genel aydınlatma olarak beyaz, masa lambası olarak ise sarı ışık tercih edilmelidir. Son olarak salonlarda kademeli aydınlatmalar da kullanmayı deneyebilirsiniz.

Eşya Yoğunluğu:

Kimileri eşya yoğunluğu ile mekan güzelliğinin doğru orantılı olarak artacağına inanır. Fakat bu algının doğru olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Özellikle, birbirinden tamamen farklı tarzda eşyaları kombinleyip mekana yansıtmak oldukça hatalıdır. Bunun yerine hem tarz hem renk olarak birbirine uyan mobilyaları bir araya getirmek daha doğru olacaktır.

Alan Ve Renk Uyumsuzluğu:

Alanlar ve renkler arasında da doğrudan bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin; küçük alanlı bir mekan için açık renkler tercih etmek daha doğru olacaktır. Fakat bu maddede ele aldığımız gibi tercih edilen renkler ve alan metrekareleri adeta uyumsuzluk içerisinde olabiliyor. Örneğin küçük alanlarda koyu duvar renkleri kullanılıyor ve bu oldukça hatalı bir seçim. Çünkü zaten küçük olan mekanlar koyu renk kullanımı ile daha da daraltılıyor. Onun yerine olabildiğince ferah gösterecek renkler kullanılmalıdır.

Halı Boyutları:

Halı boyutlarını hatalı seçmek mekanlarınızı olduğundan dar, basık veya karmaşık gösterebilir. Fazla büyük halılar son zamanlarda çok trend olduğu için pek çok kişi evin alanını hesaba katmadan kocaman halılar ile salonlarını kaplıyorlar. Fakat ne yazık ki bu durum yapılmaması gereken hataların neredeyse başında geliyor. Özellikle duvarlara kadar değen halılardan mutlaka kaçınılmalıdır.

KAYNAKÇA: