İç Mimari Stilleri

Sizin tarzınıza en uygun iç mimari stil hangisi?

Doğru tasarımı yapabilmek için öncelikle hangi tarza daha yatkın olduğumuzu öğrenmemiz gerekir.Çünkü iç mimaride pek çok farklı tarz mevcuttur. Ve eğer zevkleriniz doğrultusunda bir mekan tasarlarsanız, yaşadığınız alan sizlere daha keyifli gelecektir. Gelin iç mekan stillerine yakından bir göz atalım;

Minimalist Tasarımlar;

Minimalist iç mimari, modern iç mimari ile çok benzerdir. Sadeliğin ön plana çıktığı bu tasarımda amaç az eşya ile mekana şıklık ve ferahlık verebilmektir. Genellikle tek renk tonu tercih edilir. Gereksiz aksesuar kullanımından kaçınılır. Düz pürüzsüz yüzeyler, temiz çizgiler ve cesur ifadeler tasarımın öncüleridir.


İskandinav Tasarımlar;

1950'lerde ortaya çıkan bu akım adından da anlaşılacağı üzere İskandinav ülkelerinde sıkça kullanılan bir tasarım türüdür. Mobilya tasarımlarında sadelik tercih edilse de eşyalarda heykelsi etkiye sahip ince çizgileri mevcuttur. Doğal aydınlatmalar, az aksesuarlar ve işlevsel mobilyalar tasarımın belirgin özellikleridir. Aydınlatma tercihleri genellikle bakırdır. Mekan genelinde çokca kullanılan renk ise mavi olarak belirlenmiştir.


Bohem Tasarımlar;

Evinizin sıradışı görünmesini istiyorsanız bohem tarz tam da size uygun. Bu tarzda rahatlık hakimdir. Diğer stiller gibi sizi kurallar koymaya zorlamaz. Etnik çizgilerin ön planda olduğu, renklerin serbest bırakıldığı, vintage esintilerle harmanlanan bir stildir. Renk tercihi olarak genellikle nötr tonlar kullanılır. Desenli kilimler, bitkiler, yastıklar ve minderler de bohemin vazgeçilmez unsurlarındandır.


Rustik Tasarımlar;

Ahşaplar ve taşlar dahil olmak üzere ham ve genellikle bitmemiş unsurları kullanarak doğadan ilham alan tasarımlara rustik adı verilir. Mobilyalar genellikle ahşaptandır, renk tercihleri de doğada bulunan renkler arasından seçilir. Bu stilde amaç evin içerisinde doğayı hissettirebilmektir.


Retro Tasarımlar;

Retro tasarımda asıl amaç zıt renkleri birbirleri ile uyumlu hale getirmektir. Üstelik bu tasarım son yıllarda oldukça sık kullanılmaya başlamıştır. Asıl amaç geçmişin esintilerini mekanlara yansıtabilmektir. Tabi ki bu sadece antika eşyaları kullanmak ile mümkün olmayacaktır. Duvarlarda çiçekli veya desenli son derece renkli modeller kullanmak, baskılı yastık motifleri ve eski tip eşyalar da retro tasarımlar için oldukça uygundur.


KAYNAKÇA:

https://www.evimdergisi.com.tr/retro-nedir-retro-dekorasyon-stilinin-ozellikleri-nelerdir/

http://mimarimoda.com/genel/rustik-tarzi-dekorasyon-ic-mimari-stil/

https://www.milliyet.com.tr/pembenar/nilay-eker/kuralsiz-bir-stil-bohem-2831365

https://www.icmimarlikistanbul.com/2017/04/02/iskandinav-tarzi/

https://konut.tarkett.com.tr/tr_TR/node/minimalist-tasarim-stili-nedir-9224