İçerikle Pazarlama Nedir?

İçerikle pazarlama nedir? İçerikle pazarlama ne işe yarar ve nasıl yapılır?

İngilizcesi “content marketing” olan bu terim, Türkçede karşınıza “içerik pazarlama” veya “içerik pazarlaması” olarak da çıkabilir. İçerikle pazarlama, belirli bir hedef kitleye faydalı ve amaca uygun içerikler sunarak içerik tüketicilerini birer müşteriye dönüştürmeyi amaçlayan bir pazarlama tekniğidir.

Stratejik bir pazarlama tekniği olan içerikle pazarlama, potansiyel müşteri yaratmada oldukça etkilidir. Doğru uygulandığında satışları arttırır ve sadık müşteriler yaratır. Ayrıca geleneksel pazarlama yöntemlerine göre tasarrufludur.

Bugün önde gelen markaların çoğu içerikle pazarlamadan yararlanmaktadır. Kaliteli içerik üretimi, günümüz markalarına potansiyel müşterileriyle güven ilişkisi inşa edebilme, onlara alanlarında ne kadar uzman olduklarını gösterebilme ve onları ürün veya hizmetlerini almaya ikna edebilme fırsatı sunar.

İçerikle Pazarlama Nasıl Yapılır?

Başarılı bir içerik pazarlama stratejisinin birkaç madde ile özetlenemeyecek kadar çok sayıda detay barındırdığını belirtmekte fayda var. Yine de genel bir fikir vermesi açısından bazı ana hususlara değinelim:

1.     Hedef kitleyi iyi analiz etmek

2.     Hedef kitlenin tecrübe ettiği sorunsallara değinen, bu sorunsalları çözüme kavuşturan ve bu kitleye değer katacak içerikler üretmek

3.     İçeriğin bilgilendirme, eğlendirme veya ikna etme özelliklerinden en az birini taşımasına özen göstermek

İnsanlar artık ürün veya hizmet alacakları markaların sahip oldukları değerlerle de yakından ilgileniyorlar. Bu değerleri yansıtan ve marka-müşteri ilişkisini besleyen içerikler üretmek fark yaratıyor.

4.     İçeriği SEO ilkelerini dikkate alarak oluşturmak ve anahtar kelimeleri doğru belirlemek

5.     Markanın hangi içerik türlerinde üretim yapacağını belirlemek

Blog yazısı, sosyal medya gönderisi ve video, içerik türlerinden yalnızca birkaçıdır.

6.     İçeriği yayınlayacak doğru kanalları seçmek

Bu seçim hedef kitlenizin internette nasıl vakit geçirdiği ile doğrudan ilişkilidir.

7.     Markanın ve sektörün ihtiyaçlarına uygun bir içerik takvimi hazırlamak

8.     İçerikleri düzenli aralıklarla yayınlamak

9.     İçerik pazarlaması ile elde edilen sonuçları uygun metriklerle ölçmek ve bir sonraki dönemin stratejisini bu raporlara göre belirlemek 

Popüler Bir Yöntem: Müşteri Mıknatısı (Lead Magnet)

İçerikle pazarlamada başvurulan en sık yöntemlerden biri müşteri mıknatısıdır. Bu yöntemde içerik tüketicilerinin iletişim bilgileri, ücretsiz bir ürün veya hizmet karşılığında alınır. Böylelikle marka, sitesine bir şekilde yolu düşenlerin önemli bir kısmı ile teması sürdürmenin etkili bir yolunu bulmuş olur.

Diyelim ki eğitici bir Youtube videosuna rastladınız. Videodaki uzman, konuyu aktardıktan sonra size hediye olarak bir PDF vereceğini söyledi. Ücretsiz olarak verilen bu materyale ulaşmak için kullandığınız bağlantı ise, sizi e-mail adresinizi isteyen bir sayfaya yönlendirdi. İşte bu etkileşimin sonucunda siz istediğiniz içeriğe eriştiniz, içerik sahibi de sizi e-mail listesine eklemiş oldu.  

Kaynaklar

Kingsnorth, Simon. “Creating Content That Excites, Informs and Converts.” The Digital Marketing Handbook: Deliver Powerful Digital Campaigns, Kogan Page, London, 2022, pp. 121–151. 

“What Is Content Marketing?” Content Marketing Institute, https://contentmarketinginstitute.com/what-is-content-marketing/