IKIGAI: Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı

Japonların günlük yaşantısını ve kültürünü anlatan kişisel gelişim kitabı Ikigai, son zamanlarda ülkemizde de oldukça popülerleşti.

Bir süredir kimsenin elinden düşmeyen Ikigai, Japonların uzun ve mutlu yaşam sırrının paylaşıldığı bir kitap. Birden fazla yazar tarafından kaleme alınan bu kitap sevdiklerinize armağan edebileceğiniz harika bir hediye.

”Japonlar herkesin bir ikigaisi olduğuna inanır, her sabah yataktan kalkmaları için bir sebepleri vardır. İlham verici ve rahatlatıcı bu kitap sizlere kendi ikigainizi keşfetmeniz için gerekli tüm bilgileri veriyor. Aceleci davranmamanızı, hayat gayenizi keşfetmenizi, ilişkilerinizi canlandırmanızı ve kendinizi tutkularınıza adamanızı sağlıyor. Öyle ya, kim her gününü mutlu yaşamak istemez ki?” 

Japonya’nın Okinawa takımadalarında yaşayan halk, Dünya üzerinde yaş ortalaması en yüksek olarak biliniyor. İnsan ömrünün 100 sene ortalamasından da yüksek olduğu Okinawa halkının sırrı ise günümüzde şöhretini Okinawa’dan binlerce kilometre ötelere kadar taşımaya başlayan; İkigai. Peki, nedir bu İkigai?

İki” hayat, “Gai” de amaç, gaye anlamlarına geliyor. Ikigai’yi kısaca “hayatın amacı” olarak tanımlayabiliriz. Japonlar herkesin bir ikigaisi olduğuna inanır, insanların her sabah yataktan kalkmaları için bir sebepleri vardır.

Japon kültüründe emeklilik kelimesi yoktur. Ölmek istiyorsan emekli ol gibi meşhur deyimleri vardır. Ne olursa olsun, sağlıkları el verdikçe işlerini hevesle yapmaya devam ederler özetle ”işleyen demir ışıldar” felsefesi hakimdir.

Japonların ikigai felsefesi 4 elemente dayanıyor: sevdiğin, iyi olduğun, insanlığa hizmet eden ve para kazandığın bir şeyi yaparsan var oluş sebebine ulaşırsın. Bir nevi mutlu olma veya halinden memnun olma hali ama bu üç ögeden biri varken biri eksik olursa, duygusal hata durumları ortaya çıkar. Bu sebeple de aramaktan hiçbir zaman vazgeçmememizi ve aslında kitap bulmak kadar önemli olan arayış sürecine vurgu yapıyor.

Kendi adıma, kişisel gelişim kitaplarını pek sevmesem de ara ara çok popülerleşenlerden birkaçını okuyup ne verdiğini öğrenmek isterim. Bu kitabı da bu şekilde okumaya başladım. Bu kadar uzun bir hayat deneyimine sahip kişilerin nasihatlarını da çokça içeren bu kitapta alınacak dersler kesinlikle mevcut. Günümüzde ortaya çıkan kişisel gelişim adı altındaki çoğu kitaptan sıyrılan, bir araştırma sonucu yazılan bu kitap da okunmaya değer olanlar arasında.

Herkesin “ikigai“sini bulması dileğiyle.