İkonik Van Cleef & Arpels Alhambra Koleksiyonunun Tarihi

Alhambra koleksiyonunu inceleyelim.

Bu haftaki yazımda sizlere Van Cleef& Arpels'in neredeyse yok satan ünlü koleksiyonu Alhambra'dan bahsetmek istiyorum.

1950'lerin ilk yarısında, ünlü Fransız mücevher evi Van Cleef & Arpels, modern kadınlar için daha erişilebilir mücevher parçaları yaratma ihtiyacını fark etti. 1954'te Paris'te 'La Boutique'i açtı ve kısa süre içinde resmi gece kıyafetleri yerine gündüz takılabilecek yarı değerli mücevher fikri piyasa tarafından ilgiyle karşılandı. Van Cleef & Arpels'in bu dönemde yarattığı tüm mücevher motifleri arasında belki de en çok tanınanı ve markanın simgesi haline geleni, ilk kez 1968 yılında tanıtılan Alhambra'dır.

Alhambra, dört yapraklı yoncadan esinlenen ve gelenekselliği temsil eden mistik bir tasarımdır. Aslında koleksiyonun adını, İspanya'nın Granada kentinde bulunan ve çok sayıda geniş kemerli geçide sahip olan (aynı tasarımlarda olduğu gibi) El Hamra Sarayı'ndan aldığı söylenmektedir.


Product card of a Clover pendant, 1948. Van Cleef & Arpels Archives

İlk Alhambra tasarımı, tasarımın imzası olan boncuklu kenarlarla işlenmiş 20 yonca şeklindeki motifle noktalanan bir kolyeydi. Her bir yonca motifini oluşturmak için taş ustaları, kuyumcular, taş diziciler ve cilacılar için birbirini izleyen en az 15 el işçiliği aşaması gerektirmekteydi.

1960'lar yerini 1970'lere bırakırken tasarım, gündüz vakti mükemmel bir görünüm için farklı boyutlarda ve farklı değerli taş kombinasyonlarına sahip çok sayıda Alhambra kolyeyi üst üste takan ünlü müşteriler arasında oldukça popüler hale geldi. Özellikle Monako Prensesi ve Amerikalı aktris Grace Kelly, Van Cleef & Arpels'in tutkulu bir hayranıydı ve mercan, malakit, kaya kristali, kaplumbağa kabuğundan Alhambra kolyelerinin de ciddi koleksiyoncusuydu. Her seferinde düzenli olarak iki ya da üç tane takıyor ve görünümü kendine özgü kılmak için bir Alhambra kolye ucu ekliyordu.

Van Cleef & Arpels Alhambra, 50 yıllık tarihi boyunca neredeyse sürekli olarak yenilenmiş ve revize edilmiş, bu da onu firmanın en çok koleksiyonu yapılan mücevher motiflerinden biri haline getirmiştir. Her on yılda bir, akik, oniks, kaplan gözü ve turkuaz gibi yeni yarı değerli ve değerli taşların yanı sıra kadınsı sedef, elmas ve gök mavisi kalsedon, Magic Alhambra, Sweet Alhambra, Pure Alhambra, Lucky Alhambra ve Byzantine Alhambra gibi her biri Alhambra motifine kendi yorumunu katan özel kapsül koleksiyonlarda tanıtıldı.

Van Cleef & Arpels Alhambra koleksiyonunun (kolyeler, yüzükler, bilezikler ve hatta saatleri kapsayan) devam eden popülaritesi ve çeşitli modelleri sayesinde motif, markanın ve kalbindeki iyi şans ve iyi talih mesajının tanınabilir bir sembolü haline geldi. Günümüzde de mücevher piyasasanın en talep gören koleksiyonu olmaya ve birçok müşterinin hayallerini süslemeye devam ediyor.