İktisat Tarihi Araştıracak Olanlar için Kitap Önerisi 

Türkiye'nin iktisadi yolculuğunu merak edenler için bir kitap önerisi

Özellikle Türkiye’nin iktisadı yolculuğunu merak edenler için Şevket Pamuk’un “Türkiye’nin 200 Yıllık İktisadi Tarihi” kitabı çok doğru bir tercih olacaktır. 

Kitapta (yukarıdaki bendeki baskısı) Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne ekonomik yapı detaylıca incelenmiş ve güvenilir kaynaklardan elde edilmiş istatistikler yardımıyla iktisadi yapıdaki değişimlerin sebepleri temellendirilmiştir. Bunun yanı sıra farklı ülkeler ile kıyaslama yapılmıştır. Kitabın dili iktisadi terimlere aşina olmayanları biraz zorlayabilir ancak biraz ekonomi okuryazarlığına sahip olanların kitabı anlamak konusunda sorun yaşayacağını zannetmiyorum. 

Kitapta en çok üzerinde durulan noktalar devletin ekonomideki rolü, nüfusun ekonomik değişimlerdeki rolü, ekonomik krizlerin sebepleri ve sonuçları. Elbette, bunların haricinde pek çok farklı konuya da değinilmiş ve ekonomi gerek siyasi gerek coğrafi pek çok farklı açıdan incelenmiştir. 

Dahası kitapta gerek tarih derslerinde gördüğümüz gerek de günlük hayatta işittiğimiz bazı olay ve durumlar da detaylıca açıklanmış ve bunların özellikle Türkiye’ye veya Osmanlı İmparatorluğu’na (hangisinin döneminde gerçekleştiğine bağlı olarak) olan etkileri etraflıca incelenmiş. Örneğin, çoğumuz Balta Limanı Ticaret Anlaşmasını lisedeki tarih derslerinde görmüşüzdür. Ancak derslerde birkaç madde halinde ezberletilip sınavdan önce yapılan bir tekrarla tekrardan hatırlanıp sonra unutulan bir anlaşmaydı. Halbuki bunun Osmanlı ekonomisi üzerindeki etkisi anlamı aslında son derece derindir. Kitapta bunun gibi pek çok olayın ve durumun önemi detaylıca anlatılmış. 

Kısacası ekonomi tarihi ile ilgili bir araştırma yapacaksanız veya bu alana ilginiz varsa kesinlikle okumanız gereken bir kitaptır.