İngilizce Öğrenme: Dinleme

İngilizce öğrenmek ve kulak aşinalığı kazanmak isteyenlere özel detaylar yazımda.

Hepimize ilkokuldan beri sürekli olarak İngilizce dil bilgisi öğretilmeye çalışılıyor fakat dil okuma, yazma, konuşma ve dinleme gibi becerilere de sahip olunduğunda tam anlamıyla öğrenilebilir bu yüzden tüm becerileri geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılırsa o dili” derdimizi anlatacak kadar” değil de başkalarının dertlerini de anlatabilecek kadar öğrenebiliriz. Bugünkü yazımda dil öğreniminde özellikle dinleme ve sonrasında konuşma becerisini geliştirebilecek diziler, podcastler ve Youtube kanalları önereceğim.

Öncelikle benim İngilizce öğrenme sürecimden başlayacak olursam ben lisede ve üniversitede İngilizce eğitimi aldım ama dışardan kendimi geliştirmeye çalışmam özellikle konuşma ve dinleme becerilerimin yoğun bir şekilde ilerlemesini sağladı. Yabancı dizi izlemeye de lise dönemimde başlamıştım. Ben oldum olası komedi türünde dizi ve filmleri severim, o dönemde bana eşlik eden birkaç sabit dizi vardı ve eminim İngilizce öğrenme serüvenimde bana çok yardımcı oldular.

Dizilerimden ilki herkesin hemen hemen bir kez de olsa duyduğu o muhteşem dizi: Friends. Kimisinin bayıldığı, kimisinin de ne kadar abarttınız ya dediği bir dizi. Benim bitirmem yaklaşık 3 yıl alınca kendimi onların arkadaşıymışım gibi hissetmemden dolayı da olabilir bu sevgim. Ama şunu söyleyebilirim ki günlük konuşma dili, Amerikan kültürü ve hayata dair konulara az da olsa kulak aşinalığı geliştirmek ve İngilizceyi bir kitaptan değil de eğlenceli bir şekilde öğrenmek isteyen herkese şiddetle tavsiye ederim bu diziyi.

İkinci olarak yine çok sevdiğim bu sefer de sanki ben de onların ailesindenmişim gibi hissettiğim dizi Modern Family. Yine kültür, günlük gelişen olaylar ve karakterlerin müthiş samimiyetleri ile dinleme ve yeri gelince konuşmanızı geliştirebilecek dizilerden biri bu da. Bir diğer dizi yine aşırı aşırı sevdiğim komedi dizim: Brooklyn Nine-Nine. İzledikçe izleyesiniz gelecek ve artık konuşulan şeyler size yabancı gelmeyecek. Hem komik, hem heyecan verici hem de her seferinde yeni kelimeler, tamlamalar öğrendiğim ki bunu eğlence yoluyla öğrendiğim dizi.

Son olarak önereğim birkaç dizi daha:

2 Broke Girls

New Girl

The Office

That' 70s Show

Seinfeld

Sıra geldi podcaste. Önceden de vurguladığım üzere bir işle ilgilenirken İngilizce bir şey dinlemek bilinçdışı öğrenmeye yol açar ki bu da muazzam bir şeydir. Sırayla sizlere özellikle kulağınızı geliştirecek ve zamanla kalıpları öğrenip konuşmalarınıza iyi şekilde yansıyacak podcastler önereceğim. Bunlardan ilki hem başlangıç, hem orta hem de ileri seviyede hikayeler barındıran bir podcast: Easy Stories in English https://open.spotify.com/episode/3UQvmnr1EDJUEw1P1tTK2f?si=83326fd5168a45cb

İkincisi Luke adında birinin hemen her bölümde farklı insanlarla konuştuğu, her bölümü yaklaşık 40 dakikadan fazla ama sıkıcı olmayan bilgilendirici bir podcast serisi, mutlaka dinlemenizi öneririm: Luke's English Podcast

https://open.spotify.com/episode/7jXdmV3aQs4bKLOg3caTgu?si=e3e61d7839964cdc

Son olarak en sevdiğim, en bilgilendiğim ve İngiliz aksanına sayesinde alıştığım podcast olan Journeys with Elliott. Elliott adındaki konuşmacımız bu podcastinde yaptığı seyahatlerden, eğlenceli anlarından bahsediyor ve İngilizce dinleme ve kulak aşinalığı kazanmama en çok katkısı olan podcasttir.

https://open.spotify.com/episode/1YryvDMZVLhuVsht4Cgyl9?si=19c8f5caf33e45e2

Şimdi de çok faydalı olduğunu düşündüğüm Youtube kanallarını sıralayacağım bunlardan ilki Ted-Ed. Bu kanaldaki videoları izleyince İngilizcenizi geliştirmekle kalmıyor aynı zamanda birbirinden ilginç konular hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz o yüzden mutlaka izlemelisiniz, eminim ilgi alanınıza girecek konular vardır.

https://www.youtube.com/@TEDEd

Bir diğer önereceğim kanal yabancı dizi ve filmlerden kesitlerle İngilizcenizi geliştirebileceğiniz bir kanal olan: Learn English with Tv Series. Hem eğlenceli hem de öğretici bu yüzden mutlaka bakmalısınız.

https://www.youtube.com/@LearnEnglishWithTVSeries

Söylenen her şeyi anlamak zorunda değilsiniz, bahsettiğim bu podcast ve kanalları dinlerken kelimesi kelimesine anlamayı değil de, kulak aşinalığı kazanıp, içlerinden yeni kelime ve kalıplar öğrenebilmeniz. Son önerim hem genel kültürünüzü genişletecek, hem de İngilizcenizi geliştirecek olan BBC English.

https://www.youtube.com/@bbclearningenglish/videos

Özetle şunu söylemek isterim ki dil öğrenmek uzun bir süreç ve bu süreç sabır ve devamlılık ister. Hedef dilimizi tam anlamıyla geliştirmek istiyorsak sadece bir beceriye değil, olması gereken tüm becerilerimizi geliştirmemiz gerekir. Bu yüzden dinleme kısmını bu yazımızda hallettik, diğer yazımda okuma ve yazma alanlarında nasıl bir yol izleyip ,hangi kaynaklardan yararlanmamız gerektiğini anlatacağım, umarım öğrenmek isteyen herkese faydalı olur. Keyifli okumalar:)