İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?

İlber Ortaylı'dan değerli hayat dersleri.

Herkese merhaba! Başlıkta sorduğum soru, çoğu insanın yirmili yaşlarda bitmeyen sorularının sadece bir tanesi. Ancak ülkenin bilgelikte kalan son neferi İlber Ortaylı bu soruyu son kitabına isim olarak vermiş. Ben de kendisinin akademik ve yaşam tecrübesine güvenen bir okur olarak hemen aldım ve okudum.

Kitap bir önceki gibi (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?) söyleşi şeklinde anlatıma sahip. Ancak bu kitapta verilen tavsiyeler daha havada kalmış. Örneğin geriye dönüp notlarıma baktığımda bazı tutarsızlıklar görüyorum. Bunlardan biri kitabın sonlarına doğru salık verilen ölçülü olma tavsiyesi. Yaptıklarımızda ölçülü olmaktan ve ne zaman durup ne zaman çalışacağımızdan bahsetmiş değerli Ortaylı. Aynı zamanda kitabın ilk kısımlarında bahsedilen sürüden ayrılma mevzusu var. Hatta sadece sürüden ayrılmanın da ilerisinde ''ya bir yol bulacağım ya bir yol yapacağım'' dediğimiz bir kısım var.

Tutarsız bulduğum nokta ise sürüden ayrılmak için farklı bir hamle, farklı bir yol yordam benimsememiz lazım ama aynı zamanda ölçülü olmamız lazım. Ölçüyü korursak sürüden nasıl ayrılırız? Ölçüyü korursak farklılığımızı nasıl ortaya koyarız?

İşte bu kitabı okuduktan sonra aklımda oluşan sorular. Tabii kitabın sadece ''kötü'' yanları yok. Kitap tarihte kendi yolunu kendi çizmiş insanların isimlerinden ve işlerinden bahsettiği için çok değerli bir kaynak. Aynı zamanda bölüm sonlarında İlber Ortaylı hocamızın tavsiyeleri kısa listeler halinde tekrar verilmiş. Sadece o listeleri alnımıza yapıştırıp gezmek, bir ant gibi ezberlemek bile aydınlatıcı olacaktır.

Umarım siz de kitabı okur ve beğenirsiniz.

Sevgiler.