INTJ - En Doğru Tipim Kendini Arama Yolunda

Hiç hangi kişilik tipinde olduğunuzu merak ettiniz mi? MBTI kişilik testinin tüm detaylarına hoşgeldiniz!


Kariyerden aşk planına, hayat yolculuğunda, bazen entegre biçimde ilerlese de, nasıl karar verdiğiniz, karakter yapınız, nasıl bilgi aldığınız ve dünyayı anlama şeklimizden yola çıkan bir testten bahsedeceğim. Adı Myers-Briggs Type Indicater olan MBTI Kişilik Testi. Vardığı nokta ise, şu kocaman dünyada iki tip insan vardır belki; biri iyi biri kötü ama toplamda 16 kişilik tipi olduğudur.


Sence ben nasıl biriyim diye sorulduğunda düşünürken terleme. Peki, kendi içimizde kendimize sorduklarımız? Gönlü gökyüzünde mi, yoksa gözü yükseklerde mi? Detaycı mı, yoksa risk almaya meyilli mi? İşte sahip olduğunu dahi bilmediğimiz soruların cevaplarını verebilecek bu test yaklaşık 12 dakika sürmekte ve sana yakın hissettiğin olgulardan birini işaretlemeni istemektedir.


Başlangıçta aşağıdaki yargılara göre sınıflandırma yapar ve üzerine çocukluk, kariyer, aşk hayatı ve ebeveynlik gibi karakteristik özellikleri ayrıntılı biçimde inceler ve açıklar.

-İçe dönük (Introvert) ya da dışa dönük (Extrovert)

-Duyguyla ( i’N’tuition) ya da Sezgiyle ( Sensing)

-Hissederek (Feeling) ya da Düşünerek( Thinking) karar alma

-Son olarak dünyayı nasıl gördüğün algısal ( Perception) ya da yargısal (Judging)


Bunun kombinasyonuyla ortaya çıkan 16 farklı kişilik tipi, 8 milyar ve hala artmakta olan güzelim dünya..

Peki, kim ulan bu INTJ’ler ?


Her, "Ben neyim? Aslında ben kimim?" sorumun ardına, son iki yıldır düzenli olarak testi çöze çöze, yolumu bulmaya çalışmaktayım. Yapacağım işten, kendimi bazı garip hissetmelerime kadar birçok soru ve cevap arayışlarıma buradan başladım ve artık kanaat ettim, sonuç hep aynı kişiliğe çıkmakta.


Tamamıyla tesadüf eseri denk geldiğim bir internet sitesinin arkasının, neredeyse 20 yılı aşan çalışmalara dayandığını zamanında bilmiyordum. Hakkında okuyup bilgi edindiğimde, nefesimi kesip beni adeta büyüleyen kendimi okuyuşum olmuştu. Artık masa üzerine kendi resmimi koyma davranışıma da anlam veriyorum, bazı anlam yüklediğim şeyler başıma geldiğinde, kendimi dış dünyadan bir uzaylı, bir yabancı gibi hissederken de…



Kişilik tiplerine akılda kalıcı, anlam verilebilir bir hale gelsin diye düşünülüp birer isim verilmiş. Mantıkçı, Girişimci, Savunucu gibi… Benim anlatacağım INTJ için, Mimar deniyor. Bu isim Mimarlık mesleği yapabileceği için değil de, temelde yaratma güdüsünden ileri geliyor. Yapılan araştırmalara göre INTJ popülasyonun yaklaşık %3'ünü oluştururken, kadın INTJ için bu rakam % 0.8'e tekabül ederek, en nadir kişilik olarak geçmektedir.


Aslında, dünyayı izlenimci bir şekilde anladığı anlaşılsa da, izlemeyi, gözlemleyip soru sorma olarak dile getirirsek daha güzel olacaktır çünkü bir Mimar dinler ve "Yanlış anlamadıysam şunu demek istiyorsun, değil mi?" diye soracaktır. Sebebi, soru sorarak anladığından kaynaklanmaktadır.


Yürüyen birer ansiklopedi gibi olduklarından, çocukluğundan itibaren ayırt edilirler. Bu INTJ için çokbilmiş görüntüsü de vermektedir. Ancak bir INTJ, tabiri caizse bilgiye aç olduğundan ve bilgiden beslendiğinden, bu görüntü çabuk yok olacaktır. İlgi alanları ve hobi olarak değişik kaynaklardan, kitap, film, dizi ve bilimden beslendiklerinden başka dünyalı olarak adlandırılabilirler. Hatta bazen tuhaf, inek, garip, ilginç, kitap kurdu gibi anılmalarına sebep olmaktadır. İşin güzel yanı ise bu özellikleriyle dalga geçebilecek kadar sarkastik espri gücüne sahiplerdir.


Meslek konusuna gelirsek, INTJ sahip olduğu baskın özelliklere göre fonksiyonel olarak sıralanmış 8 davranışı 4 farklı kategoriye ayrılmıştır.


Dominant: Introverted Intuition (Ni)

Auxiliary : Extraverted Thingking (Te)

Tertiary: Introverted Feeling (Fi)

Inferior : Extraverted Sensing (Se)


INTJ: Analist, Teorist, politikacı, yönetici, istatistikçi, araştırmacı, muhasebeci veya denetimci, cerrah ya da doktor, avukat, hakim, mühendis, bilgisayar programcısı veya bilgisayar yazılımcısı, matematikçi, bilim insanı, fotoğrafçı, yazar, çevirmen, editör gibi daha nice meslekleri icra edebilirler. Uzun lafın kısası, kendilerine entelektüel biçimde meydan okuyan meslekleri yapmak isteyeceklerdir.

 

Düşünmeden düşünen tiplerden olup çoğu zaman mükemmel foto grafik hafızaya sahip olan INTJ ve beraberindeki diğer MBTI kişiliklerini incelemek istersen, kendini tanıma serüvenine buradan başlayabilirsin. Neleri ve niceleri için aşağıdaki linke tıklaman yeterli!


https://www.16personalities.com/tr/%C3%BCcretsiz-ki%C5%9Filik-testi


 

Görseller- www.gazetebilkent.com

                   www.cleanpng.com

Kitap- The 16 Personality Types – Dr. A.J. Drenth

Web Sitesi- www.16personalities.com/tr/ki%C5%9Filik-tipleri

                     www.truity.com