İskandinav Edebiyatından Bir Kitap Önerisi

Alex Schulman'ın kaleminden bir aile dramı.

İsveçli yazar Alex Shulman’ın ilk romanı olan “Hayatta Kalanlar”, bizlere anne, baba ve üç erkek kardeşin dram dolu hayatlarını anlatıyor. Ebeveyn davranışlarının çocuklar üzerindeki etkilerini yakından inceleme fırsatı sunan bu kitap, bizlere travmaların insan davranışları ve kişilik oluşumları üzerindeki etkilerini katmanlar halinde görme fırsatı sağlıyor.

Adeta bir aile otopsisi yapmanızı sağlayacak olan bu dram dolu kitabın konusu ise, İsveç’te yaşayan bir ailenin büyürken birbirlerinden zamanla uzaklaşan üç erkek çocuğu olan Nils, Benjamin ve Pierre’in annelerinin vasiyeti üzerine tekrar bir araya gelerek, çocukluk yıllarını hep birlikte geçirdikleri yazlık göl evine gitmeleriyle başlıyor. Hikayedeki katmanlar zamanla açıldıkça kardeşlerin birbirlerine yabancılanşma nedenleri de zamanla ortaya çıkıyor. Kitapta, özellikle hikayeyi ortanca kardeş Benjamin’in gözünden okumamız ise bizlere ailesi ve kardeşleri hakkında daha objektif bilgiler öğrenmemizi sağlıyor.

Eğer tüm bu verdiğim bilgiler doğrultusunda kitabı okumayı düşünürseniz sizleri biraz uyarmalıyım çünkü okuduğunuz zaman göreceksiniz ki, romanın bir bölümü kardeşlerin şimdiki büyümüş halleriyle ilerlerken bir diğer bölümü ise çocukluk halleriyle ilerliyor ve kitap bu sayede zaman örüntüsü halinde bir kurgudan oluşuyor. İlk okuduğum zaman yazarın oluşturmuş olduğu bu örüntüden haberdar olmadığım için bu örüntünün neden yapıldığına anlam veremesem de yazarın bu yönteminin yaşanılan olayları bizlere daha etkili bir şekilde kitapta aktarmış olduğunu gördüm.

Sonuç olarak, eğer sizler de iskandinav edebiyatından sürükleyici bir roman okumak isterseniz Alex Schulman’ın “Hayatta Kalanlar” kitabını tercih edebilirsiniz.