İşletme Mühendisliği Bölümü Nedir 

işletme mühendisliği bölümü hakkında bir bilgilendirme yazısı.

İşletme Mühendisliği Bölümü Nedir 

İşletme mühendisliği sadece üç üniversitemizde bulunan ve İşletme/iktisat ile mühendisliğin senteziyle oluşmuş bir bölümdür. Bu bölümün bulunduğu üniversitelerimiz: 

  • Doğu Akdeniz Üniversitesi 
  • İstanbul Teknik Üniversitesi 
  • Bahçeşehir Üniversitesidir 

İşletme mühendisliği bölümü, işletmelerdeki sorunlara bir mühendisin bakış açısıyla çözüm getirilmesini sağlayacak personelleri yetiştirmeyiş hedefler. Çünkü, özellikle teknik üretim yapan şirketlerde (yazılım geliştirme, makine üretimi vb.) mühendislik eğitimi almamış olan kişilerin finansal işlemleri (ürünün pazarlaması, finansmanı, gerekli insan kaynağının sağlanması vb.) yapmakta yeterince başarılı olamadığı gözlemlenmektedir. Bu sorunun çözümü de hem mühendislik temellerini bilen hem de işletmeye hakim bireyler yetiştirmektir. 

İşletme mühendisliği bölümünün ders programına bakıldığında Türkçe ve İngilizce gibi her bölüme verilen derslerin yanı sıra istatistik ve işletme ile ilgili dersler de yoğun olarak bulunmaktadır. Bunların yanında matematik ve fizik dersleri de oldukça fazladır.  

Artan dijitalleşme süreciyle beraber teknoloji okuryazarlığı da önemli bir yetkinlik haline geldi. Bunu fark eden üniversiteler ders programlarına “Teknolojik İnovasyon Ve Girişimcilik” (Bahçeşehir Üniversitesinde), “Programlamaya Giriş - MATLAB” (İstanbul Teknik Üniversitesinde) gibi dersleri eklemişler.  

Dahası; insan kaynakları yönetimi, fiyat hesaplama, pazarlama, üretim planlama gibi endüstri mühendisliği ile de benzerlik gösteren dersler mevcuttur.  

Mezunlar genellikle finans sektöründe çalışmaktadır. 

Kısacası işletme mühendisliği bölümü, mühendislik temellerinin yanında finansla ilgili konuların anlatıldığı bir bölümdür. 

Kaynakça: 

İTÜ | İşletme Mühendisliği Bölümü (itu.edu.tr) 

İşletme Mühendisliği | BAU | Bahçeşehir Üniversitesi 

Yükseköğretim Program Atlası (yok.gov.tr)