İspanya'nın Yeni Feminist Kabinesi

Bir kaç gün önce İspanya’da muhafazakâr hükümet düşmüş ve Sosyalist İşçi Partisi lideri Pedro Sanchez ülkenin yeni başbakanı olmuştu.


Sanchez gensoru ile başbakanlık görevine gelen ilk isim. Zarzuela Sarayı’nda gerçekleştirilen yemin töreninde ise İspanya tarihinde bir ilk daha yaşanmış ve Sanchez’in yemin töreninde İncil ve haça yer verilmemişti.

2011'den beri ülkeyi yöneten Mariano Rajoy hükümetinin düşmesinin sebebi ise yolsuzluk davası. Kamuoyunda Gürtel olayı olarak bilinen ve bazı parti üyelerinin daha önceki yıllarda rüşvet alarak seçim kampanyalarını yürütmekle suçlandığı davada mahkeme 24 Mayıs'ta karara varılmıştı. Bunun üzerine Sosyalist İşçi Partisi tarafından gensoru verildi ve Rajoy istifaya çağrıldı: Rajoy en azından sorumluluğu kabul edip istifa edebildi.


Sanchez kendisi dâhil on yedi kişiden oluşan yeni kabinesini kurdu. İspanya tarihinde yine bir ilk yaşandı ve kabinede on bir kadın bakana yer verildi. Başbakan Yardımcılığı, Adalet Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı gibi önemli alanlarda da kadın bakanların olması dikkat çekti. Kimilerine göre böyle önemli bakanlıkları idare etmek pek de kadın işi(!) değildi. Fakat seçilen yeni bakanların en önemli özellikleri uzman ve AB yanlısı olmaları. Dolayısıyla kadın bakanların yapabilecekleri bakanlıklar sadece aile ya da sosyal politikalar ile sınırlı değil(!) Kendini feminist olarak tanımlayan Başbakan Sanchez de yaptığı açıklamada: "Kabine, cinsiyet eşitliğinden yana,kuşaklar arası, dünyaya açık ama AB'ye demirli"

ifadesini kullandı.

Umarım bu İspanya hükümet değişikliği öncelikle yolsuzluk davasına bulaşmış hükümetler için güzel bir örnek oluşturur. Sonrasında ise bütün dünya hükümetlerine toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda güzel bir örnek oluşturur ve feminist kabineler hızla kurulmaya devam eder.