İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin Türkiye'nin ilk müzesi olduğunu biliyor muydunuz?

İstanbul Arkeoloji Müzesi zengin medeniyet, kültür ve uygarlıkların izlerini bir araya getirerek tarih boyunca ev sahipliği yapan mirasları sergiliyor. Ülkemizin en önemli müzelerinden biridir. Türkiye’nin ilk devlet müzesi özelliğine sahiptir. 

İstanbul Arkeoloji Müzesi, 19. Yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. 13 Haziran 1891 tarihinde açılan müze Osman Hamdi Bey tarafından çarpıcı ve göz alıcı olan antik eserlerin korunması ve sergilenmesi maksadıyla kurulmuştur.

Müze, İstanbul’da Sultanahmet Meydanı'nda bulunan üç ayrı binadan oluşur: Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi.

İstanbul arkeoloji müzeleri içerisindeki en eski yapı Çinili Köşk'tür. Osmanlı dönemine ait eserleri sergiler. Türk çini ve seramik örneklerini ziyaretçilere sunar.

Bu müzede farklı uygarlıklara ait binlerce eser vardır. Hatta öyle ki müzeyi baştan sona gezmek, incelemek saatler sürer. Bu eserler arasında Mezopotamya, Eski Mısır, Antik Yunan, Roma ve Anadolu medeniyetlerine ait önemli parçalar bulunmaktadır. Müze, sanatseverlere çeşitli medeniyetlere ait eserleri görmeleri için fırsat sunar.

İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde Bulunan Bazı Eserler

İskender Lahdi

Büyük İskender’in mezar taşı olarak bilinir. Ancak Sidon Kralı Abdalonymos’a ait olduğu olduğu düşünülmektedir. Antik Yunan eseridir. Lahit üzerinde kahramanlık sahneleri tasvir edilmiştir.

Troya Hazineleri

Truva Savaşı’na dair buluntuları içerir. Müzenin en değerli koleksiyonlarından biridir. Troya'nın farklı dönemlerine ait süs eşyaları ve diğer altın objeler bu bölümde sergilenir.

Kadeş Barış Antlaşması Tabletleri

İnsanlık tarihinin bilinen ilk barış antlaması Kadeş'tir. MÖ 13.yüzyıla tarihlenen antlaşma pişmiş toprak üzerine yazılmış hâliyle Hattuşa kazılarında bulunmuştur. Kazılarda bulunan kopyalardan ikisi İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. 

Büyük İskender Büstü

Bergama Antik Kenti’nde bulunan heykel başı ya Büyük İskender’in ya da ona benzetilerek tasvir edilen bir kahramanın heykeli. Düşünceler bu yöndedir. İstanbulda Arkeoloji Müzesi'nde mutlaka görülmesi gereken eserlerden biridir.

İstanbul Arkeoloji Müzesi, kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir yapıdır. Çeşitli kültürlere ait eserler bir aradadır. Müzede göz alıcı heykellerin yanında farklı antlaşmalardan tutun lahit ve mumyalar da sergilenmektedir.

Muhakkak gitmeli ve müzeye tüm gününüzü ayırmalısınız.