İzmir'de Bir Gün Batımı

İzmir'de bir gün batımı ne de güzel şeydir.

İzmir... Saat kulesi, Kordon, Karşıyaka... Daha sayamadığım yer... Her yeri ayrı güzel, her yeri ayrı bir hikayeye, ayrı bir anıya gebe. Alsancak'a yakın yerlerde yaşayan kişiler orasını, Karşıyaka ve çevresinde yaşayanlarsa orasını sever. Bu iki tarafta birbirlerine fikirlerini empoze etmeye çalışır. Karşıyakalılar kendilerine 35,5 derken, İzmir'in geri kalanı da tam 35 der kendilerine. İki taraf da birbirinden güzeldir ve her ikisinde de gün batımını izlemek ayrı bir zevktir. Bana kalırsa en güzel gün batımı izleme yeri vapurdur. Çünkü vapura bindiğinizde gün henüz kararmamıştır, indiğinizde ise gün kararmış olur ayrıca o gün batımını görmek, güneşin dağların ardında kaybolduğu görmek insana ayrı bir zevk veriyor.

Gün batarken İzmir sokaklarında yürümek, sokakların içinde kaybolmak da ayrı bir zevktir. İzmir'i biliyorsanız ve bir şekilde haritayı kafanızda canlandırabiliyorsanız nasıl denize çıkacağınızı bilirsiniz çünkü. Bu sayede de kolay kolay kaybolmazsınız aslında ancak yürürken düşünmeye başlamak ya da kulaklıkları takıp müzik dinlemek de İzmir'de yürürken yapılabilecekler arasındadır. Hiçbir şey yapmak istemezseniz, elinize bir kahve alıp İzmir'de yürüyebilirsiniz. Yürümeyi de geçin, deniz kenarında oturun. Gerek kahve, gerek bira ya da çay. Herhangi birisini alıp oturup denizi izleyebilirsiniz. O esnada deniz kokusunu içinize çekebilirsiniz. İçinize çektiğinizde hafif burnunuzu yakan o deniz tuzu kokusundan bahsediyorum. He işte onu içine çekmenin bile ayrı bir keyfini bulabilirsiniz burada. Karşıyaka'daysanız Konak'ı, Konak'taysanız da Karşıyaka'yı izlemenin ve o esnada deniz kokusunu içine çekmenin keyfi... Bunu sadece bunu yapmış ve bunun keyfine varmış kişiler anlayacaktır.

Gün batımı haricine gelirsek, evet yazının başlığı İzmir'de bir gün batımı, ancak bahsetmek istediğim başka bir mevzu var. Bunu çok sevdiğim bir türkü olan " Bir Fırtına Tuttu Bizi " türküsünü dinlerken aklıma geldiği için yazacağım. Bu türküyü Youtube platformunda dinlerken ki linki bırakacağım, yorumlarda gezdiğim esnada bir yorum gözüme çarpmıştı. Bu yorumda, yorumda İzmir ve Selanik'in benzerliğini anlatmıştı. İzmir ve Selanik karşılıklı birbirlerine el sallarlar belki bir gün kavuşmak üzere minvalinde bir yorumdu. 7 yıldır İzmir'de yaşayan birisi ve daha önceden Selanik'e gitmiş birisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki bu iki şehir birbirlerine gerçekten benziyor. Selanik ve İzmir'in kordonları ve yapıları birbirinin neredeyse aynısı bile dendiğini görmüştüm.

İzmir güzel şehir. İzmir'de günü batırmak daha güzel. Eğer İzmir'deyseniz ve daha önce vapurda günü batırmadıysanız kesinlikle batırmalısınız zira büyük bir zevk...