Jagged Little Pill: Klasik Bir Müzikalden Daha Fazlası

Broadway’de bir müzikal izlemek denince aklınıza ne geliyor?


Pozitif hislerden bahseden, sonunda yine iyilerin kazandığı, sizi iki saatliğine de olsa gerçek dünyadan koparacak peri masalları mı? Öyle bir düşünceniz varsa Broadway’in son yıllardaki en popüler müzikali Jagged Little Pill tüm düşüncelerinizi değiştirecek. Gelin bu tüm kuralları yıkan müzikal şölene yakından bakalım.

Alanis Morissette’nin aynı isimli efsane albümünden uyarlanan Jagged Little Pill, tam bir alt-rock başyapıtı. Kadın düşmanlığı, ırkçılık, ırklar arası evlat edinme, transfobi, sınıf ayrımı, engelli hakları gibi bir müzikalde değinilmesini beklemediğiniz pek çok sosyal meseleye değinen müzikal, bu anlamda pembe bir dünya ile karşılaşmayı bekleyen seyirciye ters köşe yapıyor ve günlük yaşamda belki de zaman zaman görmezden geldiği sosyal meselelerle yüzleştiriyor.  

Müzikal Amerikalı Healy ailesi ve dışarıdan mükemmel görünen hayatlarına odaklanıyor. Ancak, bu ailenin mükemmel annesi Mary Jane’in geçmişinden gelen sırları var. Kocası Steve saatlerce çalışan bir avukat ve ona göre mükemmel ailenin sırrı saatlerce çalışıp aileyi zengin tutmak. Ailenin altın çocuğu Nick her zaman örnek gösterilen biri, ancak evlatlık kızı Frankie, abisinin aksine, asi ve toplumsal meselelere karşı ses çıkarmaktan çekinmiyor. Aynı zamanda etnik kökenini ve cinsel kimliğini savunmaktan da geri durmuyor. Frankie, lezbiyen ve aktivist olan en yakın arkadaşı Jo ile sosyal meselelere karşı kampanyalar düzenliyorlar. Frankie ve Jo, bir gün bir parti sırasında tecavüze uğrayan sınıf arkadaşları Bella’ya destek olmak için bir protesto düzenliyorlar. Bu olayın müzikalin kilit noktası olmasının sebebi, herkesin mükemmel görünen maskesinin bu olaydan sonra düşmesi. Oyuncular, tiyatral anlamda daha önce eşi benzeri görülmemiş performanslar sergiliyor. Arka plandaki dansçılar da dahil olmak üzere tüm ekip, 90'ların enerjik ama bir o kadar da vurucu hitleriyle vermek istenilen mesajı seyirciye etkili bir şekilde veriyor. 

 ‘’Hand in My Pocket’’ ve ‘’You Oughta Know’’ ile sakin bir çizgide başlayan müzikalde, ‘’Uninvited’’ ve ‘’No’’ gibi vurucu performanslarla tansiyon yükseliyor, seyirci olarak siz de anlatılan sosyal meselelere karşı ses çıkarmak istiyorsunuz. 

 Müzikallere karşı önyargılı ve müzikallerin genel olarak sadece pozitif yapımlar olduğunu düşünen biriyseniz, Jagged Little Pill’e bir şans vermelisiniz. 90’ların en güçlü kadın vokallerinden Morissette’nin muhteşem şarkıları ve güçlü performanslar eşliğinde geçecek iki buçuk saat sonrası pişman olmayacaksınız.