Japon Edebiyatına Giriş Önerileri

Bir okurdan, bir okura japon edebiyatı önerileri.

1.    Osamu Dazai - İnsanlığımı Yitirirken

"Gerçek korkak mutluluktan bile korkar. Pamuk yün bile yaralar onu."

Osamu Dazai'nin otobiyografik özelliğini taşıyan ve son zamanlarda oldukça popüler olan İnsanlığımı Yitirirken ana karakterimizin psikolojik savaşını ele almaktadır. Kitabın başında henüz bir çocuk olan ana karakterimizin neden herkesi güldürmek istediğini, neden bulunduğu yere ait olamadığı gibi çeşitli soruları ile karşılaşıyor ve onun hayat ile olan mücadelesini okuyoruz.

2. Cuniçiro Tanizaki - Bir Kedi, Bir Adam, İki Kadın

"Kedilerin de kendine göre bir bildiği vardır, insanın kalbini apaçık görürler."

Kediseverler için okuması oldukça keyifli olan bu kitabımız, ana karakterimizin karmaşık insan ilişkilerini ve çokça bağlı olduğu kedisi etrafında gelişen olayları anlatıyor. Ana karakterimiz olan Shozo, bir kedi sahibi olur ve kedi ile güçlü bir bağ kurar ancak Shozo'nun hayatında olan kadınlar ile ilişkileri zorlaşmaya ve çalkantılı bir hale gelmeye başlar. Bu eser kısaca karakterimizin iç dünyasını ve çatışmalarını içermektedir.

3. Kenci Miyazava - Galaktik Trenyolu'nda Gece Vakti

"Doğru yolda ilerlerken karşılaşılan zorlukların ve tecrübe edilen tüm iniş çıkışların her biri, aslında bizi gerçek mutluluğa yaklaştıran bir adımdır."

Adeta bir masalı anımsatan bu kitabımız, savaş sonrası Japonya'sında geçen bir hikayedir. Ana karakterimiz bir festival gecesinde gökyüzünü seyrederken gizemli bir tren ile karşılaşır ve bir o kadar gizemli olan bir yolculuğa çıkar.

4. Haruo Umezaki - Bir Adamın Savaşı

"Savaşta öleceksiniz, değil mi? Nasıl öleceksiniz? Söylesenize. Hangi şekilde öleceksiniz?"

Yazarımız savaş sonrası edebiyatının en önemli ve gerçekçi eserlerinden birisi olan bu kitapta, ana karakterimiz bir göreve çıkar ve çıktığı bu görevdeki yaşamını ve düşüncelerini ele alır.

5. Şiro Hamao - Şeytanın Çırağı

“İnsan denilen şey ne kadar da zayıf ve kırılgan bir varlık!”

Bu kitabımızda ''Şeytanın Çırağı'' ve ''Onları Öldürdü mü?'' adlı iki başlık karşımıza çıkıyor. İki ayrı konuya sahip olan bu iki başlıkta genel olarak gerilim ve polisiye şeklinde ilerlemektedir. Okuması oldukça keyifli olan ve kendisini okutturan bu kitap ile önerimize şimdilik ara veriyoruz.