Jumong/Efsane Prens

Güç denen şeyin iki yüzü vardır. Bunlardan biri iyi, diğeri kötüdür. Hangisini seçeceğine sen karar verirsin.

Efsane Prens (Jumong) (Korece: 주몽, Hanja: 朱蒙), Kore tarihinin bir bölümünü konu alan tarihî dram dizisidir. Dizi, 2006 yılında gösterime girmiş ve Kore'de en çok izlenen dizilerden biri olmuştur. Dizinin başrolünü Song Il-Gook, Han Hye Jin, Kim Seung Soo, Hu Joon Ho, Oh Yun Soo paylaşmaktadır. Ayrıca dizi, 81 bölüm olarak ve MBC kanalında yayımlanmıştır; dizi, Goguryeo Krallığını ve Jumong (Dongmyeong)'un hayatı üzerinde ilerlemektedir.


Diziyle ilgili tüm bu bilgiler ışığında sizlere en sevdiğim ve etkilendiğim tarihî dram filmlerinden olan Efsane Prens (Jumong) adlı diziden bahsetmek istiyorum. Öncelikle, diziyi defalarca izlediğimi belirtmem gerekiyor. Çünkü diziyi izlerken bir izleyici olarak birden fazla hisse kapılmak benim açımdan şoke ediciydi. Düşündüm de bu hisslere kapılmamın sebebi, diziyi izlediğim sırada akışta yer alan siyasi, ekonomik, sosyolojik açıdan edindiğim izlenimlerden kaynaklanıyor. Öte yandan yaşanan siyasi gerilimler, savaşlar, ekonomik zorluklar; saltanat devrinde oluşan taht kavgaları, iktidar-güç mücadeleri ve saray içinde gerçekleşen entrikalar bu dizide tam olarak yer alıyor. Genel bir fikir vermesi açısından aşağıya dizinin fragmanının linkini bırakıyorum. Ondan sonrasında dizinin konusu, oyuncuları ve müziklerine değineceğm.

Dizinin Efsanevi Konusu

Gojoseon (Gocoseon) Krallığı, Çinliler tarafından yerle bir edilmiştir. Eski Gojoseon halkı bu olaydan sonra Çin boyunduruğu altına girmiş, insanlar çalışma kamplarına götürülüp köle olarak çalıştırılmıştır. Hae Mo Su, Damul Ordusu'nu kurarak Gojoseon halkını Çinlilerin zulmünden kurtarmayı amaç edinmiş ve Gojoseon'u yeniden kurma amacıyla yoldaşları ile birlikte Çin'e karşı vurucu saldırılar planlayıp harekete geçmiştir. Hae Mo Su'nun başını çektiği Damul Ordusu'nda Buyeo prensi Geumwha da bulunmaktadır. Hae Mo Su ve Geumwha birbirlerini birer kardeş ve can dostu gibi sevmektedirler. Hae Mo Su bu sırada Han Ordusu ile girdiği son savaşta Çinli zırhlı süvariler tarafından okla vurulup yaralanır, nehre düşer. Haebaek kabilesi prensesi Lady Yoohwa ile karşılaşır ve birbirlerine âşık olurlar.

Lady Yoohwa, nehrin kenarına rastladığı Hae Mo Su'yu bir yere götürüp hizmetçisi ile beraber gizlice tedavi eder. Zırhlı süvariler, her yerde Hae Mo Su'yu arar; en sonunda Lady Yoohwa'nın kabilesine gelip "Hae Mo Su'yu gördüğünüzde bize haber verin, onu saklarsanız tüm kabileyi kılıçtan geçiririz!" der. Ve Hae Mo So'nun bu kabilede gizlendiği anlaşıldığında Lady Yoohwa'nın babası dahil, herkesi öldürürler. Buyeo kralı, başbakan ve tapınak rahibesi tarafından Buyeo Krallığının geleceği açısından Hae Mo Su'nun tehdit oluşturduğu gerekçesiyle bir tuzak kurulmuştur. Buyeo'nun Hae Mo Su'ya kurduğu tuzaktan sonra Geumwha, Lady Yoohwa'yı yanına alır ve Lady Yoohwa burada çocuğu Jumong'u doğurur.

Yirmi yıl sonra genç Jumong, Buyeo tahtını babalarından (şimdiki Kral Geumwa) devralmak için yarışan büyük "üvey kardeşleri" Daeso ve Youngpo tarafından gölgede bırakılan ve hor görülen zayıf, korkak bir prenstir. Jumong'un Geumwa'nın oğlu olduğuna inandıkları için onun tahtta haklı bir hakkı olduğunu varsayarlar ve annelerinin Leydi Yuhwa'ya olan nefreti, aslında üvey kardeşler arasındaki kan davasını pekiştirir.

Sonraki üç yıl boyunca Damul Ordusu büyür ve Buyeo ile Han'ın rahatsızlığına yol açacak şekilde çeşitli yerel kabileleri birleştirmeye başlar. Wootae'nin savaşta ölmesinin ardından Jumong ve Soseono bir ittifak kurarak Jolbon'un beş klanını ve Damul Ordusu'nu tek bir güçlü varlık olarak birleştirir ve Xuantu Kumandanlığı'nı fethedip Goguryeo Krallığı'nı kurmayı başarır. Yesoya ve Yuri'nin Buyeo'da kaybolduğu bildirilince (ve öldükleri varsayılınca), yas tutan Jumong Soseono ile evlenir ve yeni ulusun Kral ve Kraliçesi olurlar.

Dizinin daha doğrusu efsanevi hikâyenin ana karakteri Jumong'a (Dongmyeong) geri dönersek size şaşırtıcı bir şeyden söz etmek istiyorum. Goguryeo'nun efsanesi Gwanggaeto Dikilitaşı dahil olmak üzere eski Kore metinlerinde hikâye edilmiştir. Bilinen en iyi çeviriler ufak değişikliklerle Samguk Sagi, Samguk Yusa ve Dongguk Isanggukjip Dongmyeongwangpyeon'da yapılmıştır. Jumong'un babasının gerçekte kim olduğu konusunda anlaşmazlıklar vardır.

Bazı Kore metinlerinde Jumong, Hae Mosu (Cennetin Oğlu) ve Yuhwa (Nehir Tanrısı Habaek'in Kızı)'nın oğlu olarak tarif edilmektedir. Hae Mo Su'nun, Yoohwa'ya nehirde yıkanırken rast geldiği; ancak nehir tanrısı cennete dönen Hae Mo Su'nun bu davranışını tasvip etmediği rivayet edilmektedir. Nehir tanrısı, Yoohwa'yı, Dongbuyeo Kralı Geumwa'yla karşılaşıp onun cariyesi olduğu Ubalsu'ya kadar takip etti. Yuhwa'nın, güneş ışığıyla hamile kalıp, bir yumurta doğurdu. Geumwa bu yumurtayı yok edip, kendisini kötülüklerden koruyan hayvanlara verip beslemeyi denedi. Geumhwa, Yoohwa'ya döndü. Yumurtadan, Korece'de "Usta Okçu" olarak ifade edilen, Jumong adında erkek bir bebek çıktı. Oysa son yapılan incelemelerde Jumong, Hae Mo-Su'nun torunu Buliji'nin oğlu olarak ifade edilmektedir. Bu incelemeler aynı zamanda, Hae Mosu ve onun soyundan gelenlerin Gojoseon'un en güçlü halefleri olarak Buyeo'yu; Jumong'un Goguryeo'yu kuruncaya kadar yönettiklerini göstermektedir.

En etkilendiğim bölümlerden bir kesit:

Dizinin Başlıca Oyuncuları

  • Song Il-Gook = Jumong, Halk kahramnı komutan Hae-Mo Su'nun oğludur ve dizinin başkahramanıdır. Babasının amacını yerine getirmek için çalışıyordur ve Go Gur Yeo adında yeni bir ülke kurar.
  • Han Hye Jin = So Seo no, Gyeru kabilesi liderinin kızıdır ve Jumong'un büyük aşkıdır. Dizinin sona yaklaştığı bölümlerde Jumong ile evlenir. Dizinin son bölümünde ise kraliçelik unvanını Ye So-ya'ya bırakır ve oğullarıyla Go Gur Yeo dan ayrılır. (Kore tarihindeki önemli kadın kahramanlardan biridir. Jumong'la evliliğinin politik amaçlı olduğu rivayet edilir.)
  • Jun Kwang-ryul = Kral Geumwa, Buyeo'nun Kralı. Filmin sonlarında ölür.
  • Kim Seung-soo = Daeso, Kralın büyük oğlu. Kendi çıkarları için savaşır ve dizi sonunda karakterlerin sonlarını anlatırken Jumong'un torunu tarafından öldürüldüğü söylenir.
  • Won Ki-Joon = Young-po, Kralın küçük oğludur. O da çıkarları için çalışır ama Daeso'dan küçük ve beceriksizdir.
  • Oh Yeon-soo = Yoo-hwa, Haemosu'nun sevdiği fakat koruyamadığı, oğlu Jumong'un annesi. Kral Geumwa'nın ikinci eşi.
  • Lee Jae-yong = Başbakan Bu Deuk-bul, Buyeo başbakanı. Çıkarları için hareket eden bir devlet adamı.
  • Yeo Ho-min = Oi, Jumong'un en güvendiği adamlarından birisi. Ayrıca Go Gur-yeo başkomutanı.
  • Ahn Jeong-hoon = Mari, Go Gur Yeo başbakanı. Jumong'un güvendiği bir adamıdır.
  • Im Dae-ho = Hyeoppo, Go Gur Yeo saray komutanı. Jumong'un güvendiği bir adamıdır.
  • Kyeon Mi-ri = Kraliçe Hwang-hu, Kral Geumwa'nın resmi eşi, Daeso ve Young-po'nun annesidir. Yoo-hwa ve oğlu Jumong'u sevmez.
  • Song Ji Hyo = Ye So-ya, Jumong'un ilk eşi. Prens Yuri'nin annesidir. (Bazı kaynaklarda Jumong'un asıl sevdiği olarak geçer.)
  • Ahn Yong-joon = Yuri, Jumong'un yıllar sonra kavuştuğu öz oğlu. Go Gur Yeo'nun veliaht prensi.
  • Heo Joon-ho = Haemosu, Çin zulmüne direnip halkı koruyan sevilen, saygı duyulan Buyeo komutanıydı. Kral Geumwa'nın yakın arkadaşı. Jumong'un gerçek babası ve imparatoru öldüren büyük kahraman. Sonradan kör edilmiş ve öldürülmüştür.

Dizinin Oldukça Sinematik Müzikleri

1) Insooni - The World Calls Me

2) Insooni - Heaven, please

3) Oh Jin Woo - Ending Theme (Instrumental)

4) Lee Sung Wook & Han Ji Won - Promise

Kaynakça

Wikipedia. (2024). Efsane Prens. Elde edilme tarihi: 11 Şubat, 2024, https://tr.wikipedia.org/wiki/Efsane_Prens

Wikipedia. (2024). Jumong TV series. Elde edilme tarihi: 11 Şubat, 2024, https://en.wikipedia.org/wiki/Jumong_(TV_series)

Wikipedia. (2024). Dongmyeong (kral). Elde edilme tarihi: 11 Şubat, 2024, https://tr.wikipedia.org/wiki/Dongmyeong_(kral)

Korezin. (2020, 11 Ocak). k-test-hangi-jumong-ostu-favoriniz. Elde edilme tarihi: 11 Şubat, 2024, https://www.korezin.com/2020/01/11/k-test-hangi-jumong-ostu-favoriniz/