Jung ve Arketip

4 Arketipi tanıyalım

Carl Gustav Jung, analitik psikolojinin kurucusudur.


Jung, Fred’un öğrencisiyken yaşadıkları fikirsel anlaşmazlıklar sebebiyle yollarını ayırmışlar. Jung bu sayede kendi çalışmalarını yaparak psikolojiye yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. 


Arketip, insanlık tarihi boyunca bilinçaltımıza yerleşmiş olan kalıtsal kodlardır. Bu kişilik arketipleri her yerde karşımıza çıkmaktadır.  Bilge adam, başrolün sakat yakın arkadaşı gibi evrensel tiplemeleridir.


Jung arketipleri 4 temele almıştır:


1- Persona ( Benlik)

Persona, günlük hayatımızda taktığımız maskeler, büründüğümüz rollerdir.  Bulunduğumuz ortama göre farklı maskelerimiz vardır. Evde çocuk, okulda öğrenci, işyerinde çalışan gibi. 


2- Gölge

Sakladığımız özelliklerimiz, göstermek istemediğimiz kişiliğimiz. Gölge, kontrolümüzü kaybettiğimizde karşımıza çıkar. Herkesin dışarıya göstermek istemediği bi yanı vardır. Jung’un deyimiyle bu bizim karanlık yanımızdır yani gölgemiz. 


3- Anima/ Animus

Anima, erkeğin içindeki kadın anlamına gelir. Animus ise kadının içindeki erkek demektir. Eksiklikler ve fazlalıklar herkeste vardır. Bizim için önemli olan nasıl kontrol altında tuttuğumuzdur. 


4- Benlik

Kişiliğin bilinç halinin ve bilinçdışının birleşimidir.