Kadın ve Erkek Oyuncular Arasındaki Yaş Eşitsizliği Tepki Toplamaya Başladı

Kadın oyuncuların Hollywood'da yaş açısından yaşadıkları eşitsizlik artık izleyicilerin tahammülünü aştı.

Film endüstrisinde yaşça daha büyük erkek oyuncular ile romantik partneri olarak çok daha genç kadın oyuncuların rol alması devamlı bir sorun. Şimdiye kadar bir problem olarak görülmeyen ve hatta orta yaşa yaklaşan kadın oyuncuların artık sektörde yer alamamasına kadar varan durum artık seyircilerden eleştiri topluyor.

Geçtiğimiz ay gerçekleşen Sundance Film Festivalinde ilişkilerdeki yaş farklı devamlı bir tema idi. Ancak geleneksel yaklaşımdan ziyade filmler bu dinamiğin üzerine giderek sorunu inceledi. Yaklaşımlardan bir tanesi Good Luck to You, Leo Grande filmindeki gibi 62 yaşındaki Emma Thompson'u ve 29 yaşındaki Daryl McCormack'i başrole getirerek rolleri değiştirmekti. Palm Trees and Power Lines gibi bazı filmler de genç bir kadın ile kendisinden çok daha büyük bir erkek arasındaki güç dengesizliğinin gerçekliğine odaklandı. Hangi yolu seçerlerse seçsinler bu konudaki tartışmanın yakın zamanda bitmeyeceği kesin. Paul Thomas Anderson'un Licorice Pizza'sında da genelde görmeye alıştığımız yaş farkı değiştirilir ve sınırlar daha da zorlanır. Anderson'un gençlik komedisinde Alana Haim'in 25 yaşındaki karakteri 'Sence sürekli Gary ve 15 yaşındaki arkadaşları ile takılıyor olmam tuhaf mı?' diye sorar. Sonrasında kız kardeşinin omuz silkmesi üzerine kendi kendine 'Bence tuhaf.' diye cevap verir ve filmin izleyicilerinin dikkate değer büyüklükte bir kısmı da onunla aynı fikirdedir.

Malcolm ve Marie isimli yeni Netflix yapımı filmde 36 yaşındaki John David Washington'ın filmdeki kız arkadaşını 24 yaşındaki Zendaya'nın canlandırması tepki toplamıştı. Ancak Zendaya bu tepkinin kendisinin şimdiye kadar Spiderman serisi ve Euphoria gibi lise çağındaki karakterleri canlandırırken görmeye alışkın oldukları için olduğunu söyledi. Ancak sebebi her ne olursa olsun Washington ile Zendaya arasındaki diğer çiftlere kıyasla yakın sayılabilecek 12 yaşlık fark bile izleyicilerin tepkisini çektiyse bu oyuncular arasındaki onlarca yıllık yaş faklarının artık kabul görmeyeceğinin göstergesidir.


Yıldız statüsündeki kadın oyuncular da bu yaklaşımdan muaf değiller. 37 yaşındaki Maggie Gyllenhaal 55 yaşındaki bir erkek oyuncunun partnerini oynamak için çok yaşlı olduğunun söylendiğini ve bu beyan karşısında şok olduğunu, sırasıyla önce kendini kötü hissettiğini, sonra sinirlendiğini sonra da komik bulduğunu söyledi.

Tabii bir de yaş açısından kuşkulu seçimleriyle bilinen Woody Allen var. Kendisi The Curse of the Jade Scorpion filminde 66 yaşındayken, 36 yaşındaki Charlize Theron'un partneri olarak yer almıştı. Elbette ki aynı zamanda filmin yönetmenliğini de yapıyordu.

Neden orta yaşlı erkek oyuncuların romantik partneri olarak bu kadar genç kadın oyuncuların seçildiği pek de gizem sayılmaz. Yapımcıların, yönetmenlerin ve oyuncu yönetmenlerinin endüstrinin dışlayıcılığı nedeniyle genellikle orta yaşlı erkeklerden oluşuyor olduğu bilinen bir gerçek. Dolayısıyla gücü elinde tutmaya alışık olan insanların geçmişten bugüne kendi kişisel tercihlerine uygun oyuncuları seçmelerine de alıştık ya da alıştırıldık. Ancak yavaş da olsa değişim ve çeşitlilik görüyoruz.

Film endüstrisi böyle konularda ilgisiz ve yavaş olması açısından kötü bir üne sahip. Ancak ticari başarısızlık tehdidi karşısında harekete geçmekte. Sundance'de görülen geleneksel yaş farkını bozma ve üzerine ışık tutma trendi izleyicilerin artık tahammüllerinin kalmadığının gişelerde de görülmeye başlamasının bir sonucu olabilir. Yine de bu filmlerin var olmaları bile değişimin göstergesi ve ileri atılan bir adım.