Kadınların Nesi Var?

Erkeklerin nesi var?

İngiliz yazar Jacky Fleming’in kaleminden çıkan ve 2017 yılında Artemisia Mizah Ödülü’nü kazanan Kadınların Nesi Var?, okumuş olduğum en iyi grafik romanlar arasına girebilir. Bir solukta okunabilecek ve her yaş grubuna uygun olan bu grafik roman, 21 başarılı kadını ironik bir şekilde okuyucuya sunuyor. 


Kadınların Nesi Var? grafik romanını okurken, 'erkeklerin nesi var?' diye düşünmeden edemiyorsunuz. Tarih boyunca zeka ve başarıları ile öne çıkan erkekler; kadınları arka plana atmak, kısıtlamak, küçük göstermek için ellerinden geleni yapmalarını anlatan bu grafik roman sizi okurken bilgilendirecek ve bolca sinirlendirecektir. Darvin’den Schopenhauer’a kadar birçok ünlü düşünürün, aslında ne kadar cinsiyetçi olduğunu ve kadınları ne kadar küçük gördüklerini öğrendikten sonra oldukça şaşıracaksınız. 

“Kadınların ortaya çıkışından bu yana bilinen tek kadın bilim insanı Marie Curie'dir. Çünkü kızların bilimsel bir alanda eğitim almasına izin verilmiyordu; üreme organları onları mantıksız kılıyordu, üstelik soyut düşüncenin perde asmaya bir faydası yoktu. Ama börtü böcek toplamalarına izin vardı, ne de olsa bunu kendi bahçelerinde yapabilirlerdi.”

Tarih boyunca kadınların ne imkanlar içerisinde başarıya ulaştıklarından, erkeklerin kadınları nasıl arka plana attıklarından, birinci dalga feminizmin nasıl ortaya çıktığına kadar birçok bilgiyi ironik bir dille anlatan bu grafik romanı umarım ki bir gün okuma fırsatı bulursunuz zira sizi oldukça bilgilendirecek ve eğlendirecek olan bu kitabı ben çok sevdim.