Kalimba Nedir?

Çalması ve dinlemesi oldukça zevkli olan kalimbayı gelin hep beraber tanıyalım.

Diğer enstrümanlara kıyasla çalınmasının kolaylığından dolayı son yıllarda epey popüler olan kalimbayı, giderek her yaştan birçok kişinin elinde görmekteyiz.

Kalimba, mbria, likembe ve daha birçok farklı adı olsa dahi tuşların başparmaklarla çalınmasından dolayı en fazla ''Başparmak piyanosu'' ismiyle tanınan, Zimbabve'de ortaya çıkmış bir müzik aletidir. Kökeni 3000 yıl öncesine dayanan kalimba, aslında Zimbabve'nin Shona halkına ait bir enstrümandır. Görünümü ise ahşap bir tahtanın (rezonans) üzerine birbirine bağlanmış metal yaprakların sıralanmasından oluşmaktadır. Müzikologlar tarafından ise lamellafon sınıfına dahil edilmiştir.

Afrika dışında tanınmasının sebebine gelindiğindeyse bir etnomüzikolog olan Hugh Tracey, yalnızca kalimbayı değil, Afrika'da benzer tarzdaki müzik aletlerini ticari amaçlar için modelleyip geliştirerek pazarlamaya başlamasıyla olmuştur. Örneğin orijinal kalimbada bulunan yapraklar metal değil bambu çubuklardan oluşmaktadır. Sonuç olarak günümüzdeki kalimba ise aslında Afrika'dakinin modernleştirilmiş bir versiyonudur.

Kalimba, Afrika'da dini ve düğün törenlerinde çalınan önem arz eden bir müzik aleti olmasının yanı sıra ses terapisinde kullanılan, zihne iyi gelen ve dinlendiren, odaklanmayı, bebek ve kedilerin sakinleşip uyumalarını sağlayan bir enstrüman olma özelliğine de sahiptir.

Kaynakça:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mbira