Kaliteli ve Lezzetli Yemeklerin Rehberi: Michelin Guide Nedir?

Gastronomi dünyasının en itibarlı ödüllerinden biri olan Michelin Yıldızı nedir ve Michelin Rehberi'ne nasıl girilir?

Michelin rehberi, Fransız bir araç lastiği markası olan Michelin'in satışlarının düşmesiyle ortaya atılan bir PR çalışmasıdır. Satışları arttırmak için ortaya atılan bu fikirde motivasyon; seçkin insanların yolculukları esnasında kaliteli ve lezzetli yemeği nerede yiyebileceklerini göstermek, yolculuk esnasında ihtiyaç duyulabilecek pratik bilgileri ve yol haritalarını sunmak için bir rehber oluşturmaktır. Fransa'daki saygın kesim için oluşturulan bu rehber zamanla popüler hâle gelmiş ve rehberde yer alan yeme içme yerleri özellikle dikkat çekmiştir. Günümüzde de artık Michelin Guide gastronomik bir unsur halini almıştır.

1926 yılında ise sadece bu restoranların teftişi için bir müfettiş ekibi kurulmuştur. Müfettişler tamamen anonim bir şekilde restoranları değerlendirir ve puanlarlar. Bu puanlar doğrultusunda restoranlar gastronomi dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan Michelin yıldızını kazanırlar.

Michelin yıldızı verilirken restoranlar birçok kriterde değerlendirilir. Bu kriterleri 5 ana başlıkta inceleyebiliriz:

1) Ürün kalitesi

2) Lezzet ve mutfak becerisi

3) Şefin kişiliği

4) Paranın karşılığını verme

5) Tutarlılık

Sadece bu 5 temel kriterle de bitmeyen denetim süreci oldukça sıkı bir şekilde gerçekleşmektedir. Belirli periyotlarla incelenen restoranların kaliteli hizmetlerini sürdürmeleri de beklenmektedir.

Restoranlar 1, 2 ya da 3 Michelin yıldızı alabilirler. 1 yıldız "yüksek kalitede yemek vadeden, uğramaya değer" restoranlara verilirken, 2 yıldız "mükemmel yemekleriyle yolunuzu değiştirmeye değer" yerlere, 3 yıldız ise "olağanüstü yemekleriyle, sırf buraya uğramak için bir seyahat planlamaya değer" diye düşünülen restoranlara verilir.

Michelin rehberinde sadece yıldızlı restoranlar bulunmamaktadır. Yıldızı olmamasına rağmen daha ekonomik ve ulaşılabilir olan fakat yine de kaliteden ödün vermeyen yerler de bu rehberde bulunmaktadır. Bu restoranlar adını Michelin’in maskotu Bibendum’un kısaltmasından alan, Michelin Bib Gourmand ünvanına sahiplerdir.

Türkiye'de ilk Michelin yıldızı 2022'de verilmiştir. Günümüzde de hâlen en fazla yıldıza sahip olan TURK FATİH TUTAK 2 yıldız; Araka, Nicole, Mikla ve Neolokal ise 1 yıldız almıştır. Bunun yanında Neolokal sürdürülebilirliği temsil eden yeşil yıldıza da 2022 yılında ilk kez sahip olan restoran olmuştur.

Günümüzde ise Teruar Urla, Arkestra, Kitchen, Vino Locale (yeşil yıldız), OD Urla (yeşil yıldız), Maçakızı ve Sankai by Nagaya 1 yıldıza sahip olan diğer restoranlardır.

Yıldızsız restoranlara bakacak olursak günümüzde 26 restoran Bib Gourmand listesinde yer almakta, 70 restoran ise iyi yemek konusunda seçilmiş restoranlar arasında bulunmaktadır.