Kanada'da Bir Garip Pilot

Kanada'da vahşi doğada hayatta kalma deneyimi...

Merhabalar. Size bu yazıda bir hayatta kalma oyunu olan " The Long Dark " oyunundan bahsetmeye çalışacağım. Hinterland Studio tarafından geliştirilen bir oyun olan The Long Dark senaryosal olarak bir distopyada geçmektedir. Bu distopya; küresel bir felaketten sonra Kanada vahşi doğasında hayatta kalmaya çalışmayı anlatıyor. Aynı zamanda oyun; birinci şahıs bakış açılı olmasıyla birlikte sizi içine çekmeyi başarıyor. Oyunda şu ana kadar ana senaryo içerisinde dört bölüm çıkmış ve beşinci bölüm beklenmektedir. Bunun haricinde oyunda birden fazla modun olmasıyla beraber oyun zevki daha da arttırıldı.

Oyun senaryosuna bakacak olursak; amatör pilot olan Mackenzie ve onun eski eşi fırtınalı bir havada uçakla yolculuk yaparken ıssız ve vahşi doğanın tam ortasına düşerler. Mackenzie uyandığında eski eşini bulamaz ve onu aramaya koyulur. Bu esnada ıssız ve vahşi doğada hayatta kalmayı öğrenmelidir. Etrafta pek fazla insan kalmamış bu sebeple de neredeyse her yer terk edilmiş durumdadır. Evlere girerek, arabaları karıştırarak bulduğu eşyaları hayatta kalmak için kullanacaktır. Tuzak kurarak ya da taşla tavşan vurmalı, etraftaki kurtlardan kaçmalı ve sırt çantasını olabildiğince hafif olacak şekilde kullanmalıdır.

Zaman zaman oyunda diğer insanların da varlığını görebilmekteyiz. Bu insanlar bize görevler verecek ve bu görevler karşılığında bize birtakım eşyalar vermekteler. Bu görevler esnasında günlerce dışarıda hayatta kalmaya çalışacak ve kurtlarla karşı karşıya gelinecektir. Zamanla elde edilen tüfeği kullanmayı tercih edebilirsiniz ancak bu çok da önereceğim bir şey olmayacak zira tüfeği ateşlediğiniz esnada ortaya çıkacak olan ses diğer kurtları peşinize takabilir. Dışarıda geçireceğiniz zamanlarda geyik görebilir ve onları avlayabilirsiniz böylece geyikten elde edeceğiniz kürk ya da eti kullanabilirsiniz. Aynı şey balıklar için de geçerli tabii. Haritada belli yerlerde balık avlama alanları mevcut olup oralarda balık avlayabilirsiniz tabii bunun için misina ve oltaya ihtiyacınız olacak.

Gelelim oyunun diğer mekaniklerine. Oyunda sıcaklık çok önemli zira uzun süre soğukta kalırsanız ( oyunda tipi de olabiliyor. ) soğuk ısırması ya da hipotermi geçirebilir ve hatta ölebilirsiniz bunun için de giysilerinize dikkat etmelisiniz. Hatta soğuk başladığı sırada - geceleri kapalı alanda olmalısınız - ateş yakmanızı öneririm. Bunun haricinde giysilerinize dikkat edip yıprandıklarında elinizdeki dikiş kitiyle onları onarmalısınız.

Oyunun senaryo kısmını ve mekanikleri hakkında konuşmuşken biraz da diğer modları hakkında konuşmazsak olmaz diye düşünüyorum. Challenge modları mevcut ve bunlar gerçekten eğlenceli oluyor. Ne bileyim peşinizden canavar koşturuyor ya da kaç gün canlı kalacağına bağlı başka bir mod bulunuyor. Bu da sizi craft yapmaya ve oyunu daha garanti oynamaya itiyor diyebilirim.

Büyük ihtimalle oyunu bilmeyeniniz yoktur ancak yazıyı bu kış gününde açıp oynama isteğiniz gelsin diye yazmış olabilirim :) . Bence hayatta kalma türünde olan oyunlar arasında gerçekten güzel bir oyun aynı zamanda en oynanılabilir oyun da olabilir. Son bölüm gelse de oynasak diye bekliyorum...