Karşıyım: Bölüm 2, Çocukları Sosyal Medya İçeriği Olarak Görmek

Sizin çocuklarınız.

Uzun zamandır yazmak istediğim bir konuydu ve birkaç yazı önce başladığım "Karşıyım" serisinin ikinci bölümünde bu konuyu ele almak istedim.

Sosyal medya, günümüz insanlarının hemen hemen zamanının çoğunu harcadığı platformlar topluluğudur. Hatta güncel verilere göre 2023 yılında sosyal medya kullanan insan sayısının 4.9 milyara yükseldiğini görebiliyoruz.

Sosyal medyayı başlı başlına faydalıdır veya zararlıdır diye niteleyebilmemiz bence oldukça güçtür. Çünkü nesnel değil öznel bir yorum olacaktır. Fayda ve zarar olarak kategorilendirmek aslında biraz bireylerin sosyal medyayı hangi amaçlarla, nasıl kullandıklarına ve bu platformlara günlerinin kaç saatini ayırdıklarına göre değişebilen bir durumdur.

Faydalı mı zararlı mı konusunu başka bir yazıda özellikle bu başlık altında ele alıp yorumlamak daha doğru olacağı için bu kısıma şimdilik çok derin olarak girmeyi düşünmüyorum.

Ama sosyal medya tek başına o kadar farklı ve bambaşka bir evren ki maalesef uzak kalabilmek çok kolay olmuyor. Hatta artık çoğu insan gelirlerini bile bu mecradan elde ediyorlar. Böyle bir kategoride artık birçok meslek ortaya çıktı. İçerik üreticiliği, influencerlık, sosyal medya reklamcılığı vs. gibi liste uzadıkça uzayabiliyor.

İçerik üreticiliği kategorisinde insanlar oldukça farklı ve başarılı işler ortaya çıkartıyorlar açıkçası. Ama işte tam da bu noktada kendi çocuklarını dahi "içerik" olarak görebilen ebeveynler ortaya çıkıyor. Ve bu kitle tuhaf bir şekilde hızlıca büyüyor.

Bu mecrada tabii ki insanlar paylaşımlar yapıyor ve yapacaklar da. Ama burada henüz küçücük bebeklerinin, çocuklarının en özel anlarını paylaşıyorlar. Tabi doğal olarak henüz onların fikirlerini alamıyorlar çünkü fikirlerini ifade edebilecek yaşta bile değiller. Belki de bu çocuklar büyüyüp 18 yaşına gedikleri zaman bu paylaşımlardan rahatsız olacaklar, utanacaklar. Tanımadığınız bir sürü insanın sizin en özel anlarınıza, nasıl büyüdüğünüze, nasıl bir hayata sahip olduğunuza şahit olması düşünüldüğü zaman bile bu kadar rahatsız edici ve korkunçken şu an ki çocukların birçoğu ileride bu durumlara maruz kalacak.

Truman Show'u izlediniz mi? Eğer izlemediyseniz şiddetle bu filmi izlemenizi öneriyorum. Bu filmde de anlattığım duruma benzer bir olay örgüsü işleniyor. Bir tık daha fazlası da diyebilirim. Doğduğunuz andan itibaren tüm dünya sizi hayatınızı televizyonlardan canlı canlı takip ediyor. Hayatınıza dair her şeyi ama her şeyi hem de. Özel ve gizli sandığınız hiçbir şeyiniz yok.

Şimdiki ebeveynler ise bu senaryoyu kendi öz çocuklarına bile iste, ilerisini hiç düşünmeden yaşatıyorlar. Bilemiyorum bu durum çok rahatsız edici geliyor bana. Empati kurarak düşünüldüğü zaman ilginç bir durum.

Peki sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?