KENDİMİZİ NASIL MOTİVE EDEBİLİRİZ?

Sık sık motivasyonunuzu kaybettiğiniz oluyor mu? Yapacağınız işleri sürekli erteleyip ne yapacağınızı bilmiyorsanız bu yazı tam sizin için!

Herkese merhaba, hepimizin zaman zaman motivasyonumuzu kaybettiğimiz oluyordur ve bunu geri kazanmak hem oldukça kolay hem de zor. Bugün bu konuda sizlere yardımcı olacağını düşündüğüm birkaç ipucu vereceğim, umarım faydalı olur. :)

Peki nedir bu adını sık sık duyduğumuz Motivasyon?

Motivasyon, kişinin belli bir amaç doğrultusunda kendi arzu ve istekleri ile davranma sürecidir. Bir başka tanıma göreyse, davranışa enerji sağlayan organizmanın içindeki ve çevredeki güçlerdir.

Kişinin motivasyonunu kaybetmemesi veya geri kazanabilmesi için öncelikle bir hedefi olması gerekiyor. Örneğin, gün içinde yapmanız gereken bir iş varsa bunu bir hedef olarak belirleyip ona göre bir enerji hareketi sağlayabilirsiniz.

Motivasyonun kişinin kendini belli konulara itme süreci olduğundan bahsettik peki bunu nasıl yapacağız? Gelin size bununla ilgili birkaç ipucu vereyim. :)

HEDEF

Öncelikle daha önceden de bahsettiğim gibi insanın belirli bir hedefinin olması gerekiyor. Mesela alışverişe çıktığınızı düşünün ve almanız gerekenleri daha önceden belirlemediniz. Gün sonunda alışverişten döndüğünüzde hem çok yorulmuş olacaksınız hem de almanız gerekenleri almamış olacaksınız. İşte bu yüzden belli bir şey üzerinden gitmek hem size vakit kaybettirmez hem de yorulmazsınız.

Motivasyonunuzu kaybetmemeniz için de yapmanız gereken şey tam olarak budur. Belli bir hedef belirlemeniz gerekmektedir. Burada bahsettiğim hedef illa ki bir iş sahibi olmak veya ders çalışıp yüksek puan almak değil. Mesela ben bugün motivasyon hakkında yazmayı hedefledim ve kendime bu doğrultuda enerji verdim, böylelikle hem araştırmalarımı tek bir konu üzerinde topladım hem de vakit kaybedip kendimi yormadım. :)

ÖNCELİK SIRASI

Gün içinde yapacağınız aktiviteleri hedefleriniz doğrultusunda belirlemeniz gerekiyor ki hedefinize ulaşana kadar, ya da o hedefe giden yolda yapmanız gerekenlere başlayana kadar, yorulmayasınız. Örneğin, o gün 50 tane Türkçe sorusu çözmeniz gerekiyor ki bir sonraki hafta gireceğiniz sınavda başarılı olun ama siz o çözmeniz gereken sorulardan önce uzun süre dizi izleyip bir de üstüne film açarsanız ne soru çözmeye enerjiniz kalır ne de dikkatiniz. Bu yüzden günlük liste yaparsanız siz de sıralamada bir hata olduğunu göreceksiniz ve listenizi daha iyi düzenleyebileceksiniz.

ÖDÜL SİSTEMİ

Öğrencilerimizin derslere dikkatinin azalmaması ve motivasyonlarının düşmemesi için en çok tercih ettiğimiz yöntem kesinlikle ödül vermektir. Derse başlarken eğer beni bugün çok dikkatli dinleyip sorularıma cevap verirseniz size sevdiğiniz bir çizgi filmi açabilirim dediğim zaman öğrencilerimin pür dikkat kesildiğini görüyorum. Sizler de o gün yapmanız gereken şeye başlamadan önce veya ders çalışmanız gerekiyorsa ders çalışmadan önce kendinize küçük ama sizi mutlu edecek bir şeyi ödül olarak koyarsanız ona ulaşmak için kendinizle yarıştığınızı göreceksiniz. :)

İSTEKLERİN NEDENİNİ İYİ BİLMEK

Bir şeyi hedeflerken onu sadece hedeflemiş olmak için değil de gerçekten altı dolu sebeplerle hedeflerseniz gittiğiniz yol size uzun gelmez ve sizler de mutlu olursunuz. Örneğin ben uzun zamandır yüksek lisansa başlayıp akademik kariyere bir adım daha yaklaşmak istiyorum ve bunu alanımda daha başarılı olmak ve akademisyen olabilmek için istiyorum. Burada kesin olarak bir karar verdiğim için önüme çıkan bir engelde ben zaten bunu istemiyordum o zaman geri dönebilirim demiyorum ve bu da engellere karşı beni daha güçlü kılarak motivasyonumu düşürmüyor. Sizler de isteklerinizin nedenlerini belirlerseniz yapmanız gerekenleri daha kolay yaparsınız ve motivasyonunuzu kolay kolay kaybetmezsiniz. Ancak insanız ve her gün farklı duygular yaşayabiliyoruz, mutsuz bir anımızda kaybedeceğimiz ilk şey tabi ki motivasyonumuz olacaktır ama isteklerinizin nedenleri ve size kazandıracakları belliyse hiç sorun yaşamayacak ve motivasyonunuzu geri kazanacaksınız. :)

SAĞLIKLI BESLENME

Motivasyon kazanmakla sağlıklı beslenme arasında ne bağlantı var Bahar sen de abarttın artık diyorsanız beni bir dinleyin. :)

Gün içinde yetersiz veya sağlıksız beslenmek enerjinizi düşürecektir. Kahve veya size yapay enerjiler kazandıracak ürünler sadece geçici olarak size destek verecektir ama yeterli ve sağlıklı bir şekilde beslenip vücudunuza gereken enerjiyi verirseniz o gün yapmanız gerekenler için enerjinizi asla kaybetmez ve çok dinç bir şekilde her hedefinizi tamamlayabilirsiniz. Tabi ki bir sağlık uzmanı olmadığım için bu konuda size öneri veremem ama internet bu konuda uçsuz bucaksız bir deniz olduğu için aradığınızı saniyeler içerisinde bulabilirsiniz. Yorumlarda benimle paylaşırsanız ben de faydalanabilirim. :)

OLUMSUZU DÜŞÜNME

Bir şeyi çok istiyorsak o illa ki gelir bizi bulur. Ben gerçekten bunun doğruluğuna çok inanıyorum. Eğer bir yerde olmak istiyorsak onun üzerinde çalışmak lazım ve yapamıyorum kelimesini beynimizden kalıcı olarak silmek lazım. Yapamıyorum demek sizi hedeflerinizden uzaklaştırır çünkü motivasyonun en temel katili olumsuz düşüncelerdir. Yapamadığımız veya zor gelen durumlarda "olmuyor" demek yerine nerede hata yapıyorum sorusunu kendimize yöneltirsek daha başarılı olabiliriz. Motivasyonumuzu kaybetmemek için kendimize güvenimizin ve inancımızın tam olması gerekiyor. Dışarıdaki insanlar ne kadar bize inansa da her şey kişinin kendisinde bitiyor. O yüzden kendimize inancımızı asla kaybetmeyerek hedeflerimizi sıralamamız ve motivasyonumuzu ona göre kazanmamız gerekiyor.

Benim motivasyonla ilgili aklıma gelenler ve sıralayabileceklerim şimdilik bu kadar, en önemli olan sağlıklı ve mutlu olmak daha sonrasında başaramayacağımız hiçbir şey olmadığını düşünüyorum. Bu konuyla ilgili ekleyebilecekleriniz veya sormak istedikleriniz varsa yorumlarda fikir alışverişi yapabiliriz. :) Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşçakalın. :)