Kendini Yok Eden Sanat (Auto-Destructive Art) ve Önekleri

Sanat eserinin öz yıkımının eserin oluşum sürecine dahil olması üzerine.

Bavyeralı sanatçı Gustav Metzger tarafından ilk örneği ortaya atılan bu sanat dalının, isminden de anlaşılacağı gibi, basitçe sanat eserinin öz yıkımının eserin oluşum sürecine dahil olduğu eserleri kapsadığı söylenebilir.


(Recreation of First Public Demonstration of Auto-Destructive Art)

İkinci Dünya Savaşından sonraki Soğuk Savaş döneminde ortaya çıkan Metzger'in bu alandaki ilk eseri, türün günümüzde dahi kendini korumuş ve bozulmamış bütün özelliklerini taşır. Tablonun üzerine atılmış bir çeşit asit ile eriyerek kendini yok etmesi, Metzger'in gözünden nükleer silahlara ve kapitalist sömürgeci güçlerin doğaya karşı potansiyel tehlikesine bir referans olarak aktarılmaktadır.


(Kırmızı Balonlu Kız)

Türünün belki de en ünlü örneği olan grafiti sanatçısı Bansky tarafından yaratılan Kırmızı Balonlu Kız ise çok yüksek fiyat ile satılmasının hemen ardından kendi kendini yok etmesi ile Metzger'in ortaya attığı protest anti-kapitalist sanat tavrını devam ettirir. Bansky'nin bu sürprizi hem sanat eserlerinin oluşum ve yıkım sürecini iç içe sokmuş bu devrimi tüm dünyaya tanıtmış hem de sözde sanattan anlayan milyarderleri parmağında oynatmıştır.


Kill Me Before I do it Myself

Son örnek olarak ise ürününü performans sanatı ile birleştiren Bjarne Melgaard'ın eseri incelenebilir. Black metal sanatçısı Frost ile birlikte yürüttüğü bu projede Melgaard bütün gün açık tuttuğu sergisinin sonunda sanatçı Frost'u davet eder ve Frost bütün sergiyi alaşağı ettikten sonra intihara kalkışır. Bu durumda, tüketici kendini yok eden eser kategorisinde olan ürünü sadece Melgaard'ın sergisi değil Frost'un kendisi ve performansı ile etkileşimi olarak kabul etmelidir.