"Kişi sever çünkü bunu ister"


“Kişi sever çünkü bunu ister, çünkü bu ona neşe verir; çünkü olgunlaşması ve kendi kendini bulmasının buna bağlı olduğunu bilir.” (Leo Buscagliga,Sevgi)

Kişiyi olgunlaştıran, ona ayna tutan, bildiği ve bilmediği yanlarını gösteren, yaşanma biçimine göre farklı ruh hallerine girmesine aracı olan, insana canlı bir varlık hissi veren şey sevgi. İnsan ilişkilerinde herkesin öğrendiği şekliyle yaşadığı ve yaşattığı bir olgu. Kişi nasıl öğrendiyse sevgiyi, o haliyle aktarıyor sana. Hepimizin sevgi dili farklı, dolayısıyla sevgiyi bekleyiş şeklimiz de. Sevgi, belirli kalıplara sığmayacak kadar kişiye has şekliyle yaşanan bir duygu.

Doğanın eşsiz güzelliğine bakarken, güneş ışığının sıcaklığını hissederken, sevdiğin bir işle uğraşırken… İşte bunlar en sade haliyle o boşluklardan içeri giren sevginin içimizde oluşturduğu haller. Tanımların, etiketlerin, şekillerin anlamından öte, içten içe beklediğimiz bir hal, zamansız gelen.

Yaşadığımız kültür, içinde bulunduğumuz sistem gereği çoğu toplum sevgiden çok daha önemli meseleleri gündeme getiriyor, hatta bu konuyu fazlasıyla romantik görüp, kırılganlıklarımızı saklamayı daha mantıklı buluyor. Sevgi denen şeyin tüm bunları kapsayıcı bir yerde durduğunu hissediyorum. Dünya’da yaşanan acı, gün geçtikçe farklı hallerde tezahür ederken, bireyin kendini sevmesiyle ötekine teması, dolayısıyla topluma dokunuşu gerçekleşiyor. Sevgiyi dışarıdan beklemeden önce, kendimizi sevdikçe ortaya çıkan duyguyu paylaşabileceğimizi, yani onu kendi içimizde besleyip sunabileceğimizi düşünüyorum. Kişinin kendine karşı duyduğu sevgi dünyayla ilişkilenmesine, paylaşmasına ve büyümesine yardım ediyor.

Tüm öğrendiklerimiz ve düşüncelere boğulmadan karşımızdakini görebiliyor muyuz? Birbirimize ve dünyaya biraz daha yargısız gözlerle baktığımızda sevginin yansımalarını görebileceğiz belki de. Hindistan asıllı Düşünür ve Yazar olan Jiddu Krishnamurti, “iki kişi arasında imaj varsa aşk yoktur, orada iki fikir vardır.” diyor. İmajların ötesinde birbirimize bakabiliyorsak orada aşk vardır ve bakmak için sessizlik gerek diyor. 13 yaşında dünya öğretmeni seçilen bu bilgenin sözlerine kulak verelim, sessizliğin anlattığı çok şey var.