Kişilik Tipleri(MBTI) Nedir?

Nedir bu kişilik tipleri?

Son yıllarda daha çok bahsedilen bu kişilik tipleri  Katharina Cook Briggs ve Isabel Myers tarafından, psikiyatrist Carl G. Jung'un kişilik/karakter analizleri baz alınarak hazırlanmış bir kişilik çözümleme çalışmasıdır. Myers ve Briggs beraber yaptığı çalışmalarla MBTI(Myers-Briggs Type Indicator) testini geliştirdiler.

Bu test insanların kendi kişiliklerini daha iyi analiz edebilmelerini, kendilerine uygun yol çizebilmelerini ve daha mutlu bir hayat yaşayabilmelerini sağlıyor. Test kapsamında kişilik farklılıklarını tanımlamak için bir dizi harf çifti kullanılıyor: 

İçe Dönükler (I)


Bu grup genel olarak temkinli davranan, sessiz ve iyi gözlemcileri içerir. İçe dönükler, genelde tek takılırlar ve az sayıda çevresi vardır. Yakın ilişki kurmaktan pek hoşlanmazlar.


Dışa dönükler (E)


Herkesle arası iyi olan, sosyal ve hayatta aktif olan kişilerdir. Açık sözlüdürler. Sosyal ortamlarda fazla zaman geçiren dışa dönükler, içe dönüklerin aksine yüzeysel ilişkiler de kurabilirler.


Sağduyulular (S)


Çevresini hemen özümseyebilen, meraklı, kendine güvenli, zor durumlarda pratik çözümler üretebilen ve hatalarından ders çıkaran kişiler sağduyulular grubuna girerler. Ayrıca ikna etmede başarılıdırlar.


Sezgisel Olanlar (N)


Yaratıcı, hislerine güvenen ve bazı durumlarda kafaları da kolay karışabilen kişiler sezgisel grubuna dahildir.


Düşünenler (T)


Objektif kararlar verebilen, kuralcı, bildiği doğrudan vazgeçmeyen, eşitlikçi ve bir olay ya da durumla ilgili birden fazla ihtimal üzerine kafa yorabilen kişilerdir.


Hissedenler (F)


Hissedenler; samimi, yardımlaşmayı seven, değerlerine tutkuyla bağlı, kendi düşüncelerinden oldukça emin kişilerdir. İnsanların duygularını dikkate alırlar ve önemserler.


Yargılayanlar (J)


Yargılayanlar, planlı ve programlı hareket ederler. Sistem onlar için çok önemlidir. Kurallara uymayı da kural koymayı da çok severler. Temkinli, tedbirlidirler ve başkalarının hayatını yönetmekten, geleceğin her ayrıntısını detaylı bir şekilde planlamaktan hoşlanırlar.


Algılayanlar (P)


Rutini hiç sevmeyen algılayanlar, her zaman alternatif arayışındadırlar. Deneylere, maceraya, yeni keşiflere açıklardır.Açık fikirli ve rahattırlar.

Test sonucunda oluşan bu 8 harf kombinasyonundan toplam 16 tane kişilik tipi ortaya çıkıyor:

Zanaatkarlar Dörtlüsü

ESTP – Kurucular

ISTP – Ustalar

ESFP – Oyuncular

ISFP – Düzenleyiciler


Vasiler Dörtlüsü

ESTJ – Amirler

ISTJ – Sorgucular

ESFJ – Destekçiler

ISFJ – Koruyucular


İdealistler Dörtlüsü

ENFJ – Öğretmenler

INFJ – Danışmanlar

ENFP – Şampiyonlar

INFP – Şifacılar


Akılcılar Dörtlüsü

ENTJ – Mareşal

INTJ - Tepe yöneticiler

ENTP – Kaşifler

INTP – Mimarlar


Bu test ile insanların sevdikleri, hoşlandıkları, hoşlanmadıkları şeyler tespit edilebilir. Hatta kariyer seçimi yapmadan önce MBTI Testi uygulayabilirsiniz. Ya da kendinizi daha iyi analiz edip hayattaki amaçlarını belirleyebilirsiniz.