Kıtalara Göre Türkiye'nin En Çok İthalat Yaptığı Ülkeler

Bu yazımda sizlerle Türkiye'nin 2021 Yılında yaptığı ithalat verilerini kıtalara göre ayırarak paylaşıyor olacağım.

Aşağıdaki tabloya baktığımızda, Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı 20 ülkeyi görüyoruz.

Asya Ülkeleri; sarı, Avrupa Ülkeleri; yeşil, Kuzey Amerika Ülkeleri; turuncu, ve son olrak Güney Amerika Ülkeleri; mavi renk ile işaretlenmiş. En çok ithalat yapılan ülkeler arasında Çin birinci sırada yer alırken, Rusya'yı ikinci, Almanya'yı da üçüncü sırada görüyoruz. Kıtalara göre incelediğimizde; Avrupa ülkelerinden en çok Almanya, İtalya, Fransa, İspanya ve Belçika ile en çok ithalat gerçekleştirilmiş. Asya ülkelerine baktığımızda en çok Çin, Rusya; Hindistan, Güney Kore, ve Japonya ile ithalatın gerçekleştirildiğini görüyoruz. Afrika ülkerinde ise sıralama; Mısır, Cezayir, Güney Afrika, Fas ve Libya olarak önümüze çıkıyor. Kuzey ve Güney Afrika ülkelerinden, ABD, Kanada, Meksika, Brezilya, Kolombiya, Venezuella,Arjantina ve Şili'ni en çok ithalat yapılan ülkeler olduğunu görüyoruz. Avustralya Kıtasında ise en çok ithalat Avustralya ile yapılıyor.

Avrupa

Almanya


Almanya'dan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1) makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, kazanlar; parçalar, (2) demiryolu veya tramvay vagonları dışındaki araçlar ve bunların parça ve aksesuarları, (3) elektrikli makine ve teçhizat ve bunların aksam ve parçaları; ses kaydediciler ve çoğaltıcılar, televizyon, (4) eczacılıkla ilgili ürünler, (5) plastikler ve bunlardan mamul eşya ürünlerini görüyoruz.

İtalya


İtalyadan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1) Makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, kazanlar; parçaları, (2) Demiryolu veya tramvay vagonları dışındaki araçlar ve bunların parça ve aksesuarları, (3) Plastikler ve bunlardan mamul eşya, (4) Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler; bitümlü maddeler; mineral, (5) Elektrikli makine ve teçhizat ve bunların aksam ve parçaları; ses kaydediciler ve çoğaltıcılar, televizyon ürünlerini görüyoruz.

Fransa


Fransa'dan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda;(1) Demiryolu veya tramvay vagonları dışındaki araçlar ve bunların aksam ve parçaları, (2) Makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, kazanlar; bunların parçaları, (3) Uçak, uzay aracı ve bunların parçaları, (4) Demir ve çelik,(5) Plastikler ve bunlardan mamul eşya ürünlerini görüyoruz.

İspanya


İspanya'dan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1) demiryolu veya tramvay vagonları dışındaki araçlar ve bunların aksam ve parçaları, (2) plastikler ve bunlardan mamul eşya, (3) makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, kazanlar; bunların aksam ve parçaları, (4) demir ve çelik, Elektrikli makine ve teçhizat ve bunların aksam ve parçaları; (5) ses kaydediciler ve çoğaltıcılar, televizyon ürünlerini görüyoruz.

Belçika


Belçika'dan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1) plastikler ve bunlardan mamul eşya, (2) demir ve çelik, (3) makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, kazanlar; bunların aksam ve parçaları, (4) eczacılık ürünleri, (5) demiryolu veya tramvay vagonları dışındaki araçlar ve bunların aksam ve parçalarını görüyoruz.

Asya

Çin


Çin'den ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1) makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, kazanlar; bunların aksam ve parçaları, (2) elektrikli makine ve teçhizat ve bunların aksam ve parçaları; ses kaydediciler ve çoğaltıcılar, televizyon, (3) demir ve çelik, (4) organik kimyasallar, (5) optik, fotoğrafik, sinematografik, ölçme, kontrol, hassas, tıbbi veya cerrahi ürünlerini görüyoruz.

Rusya


Rusya'dan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1) mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler; bitümlü maddeler; mineral, (2)başka yerde belirtilmeyen emtialar, (3) demir ve çelik, (4) hububat, (5) alüminyum ve bunlardan mamul eşyaları görüyoruz.

Hindistan


Hindistan'dan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1) mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler; bitümlü maddeler; mineral, (2) demir ve çelik, (3) alüminyum ve bunlardan mamul ürünler, (4) makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, kazanlar; bunların aksam ve parçaları, (5) demiryolu veya tramvay vagonları dışındaki araçlar ve bunların aksam ve parçalarını görüyoruz.

Güney Kore


Güney Kore'den ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda;(1) plastikler ve bunlardan mamul eşya, (2) demir ve çelik, (3) makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, kazanlar; bunların aksam ve parçaları, (4) organik kimyasallar, (5) demiryolu veya tramvay vagonları dışındaki araçlar ve bunların aksam ve parçalarını görüyoruz.

Japonya


Japonya'dan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1) makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, kazanlar; bunların aksam ve parçaları, (2) demiryolu veya tramvay vagonları dışındaki araçlar ve bunların aksam ve parçaları, (3) elektrikli makine ve teçhizat ve bunların aksam ve parçaları; ses kaydediciler ve çoğaltıcılar, televizyon, (4) demir ve çelik, (5) optik, fotoğrafik, sinematografik, ölçme, kontrol, hassas, tıbbi veya cerrahi ürünlerini görüyoruz.

Afrika

Mısır


Mısır'dan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1) mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler; bitümlü maddeler; mineral,
(2) plastik ve bunlardan mamul eşya, (3) elektrikli makine ve teçhizat ve bunların aksam ve parçaları; ses kaydediciler ve çoğaltıcılar, televizyon, (4) gübreler, (5)İnorganik kimyasallar; değerli metallerin, nadir toprak metallerinin organik veya inorganik bileşikleri görüyoruz.

Cezayir


Cezayir'den ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1)Canlı hayvanlar, (2)Et ve yenilen sakatat, (3)Balık ve kabuklular, yumuşakçalar ve diğer suda yaşayan omurgasızlar, (4)Süt ürünleri; kuş yumurtaları; doğal bal; Hayvansal kökenli yenilebilir ürünler, başka yerde sınıflandırılmamış, (5)Hayvansal kökenli ürünler, başka yerde belirtilmeyen veya yer almayan ürünleri görüyoruz.

*Cezayir tarafından paylaşılan veri bilinmiyor.

Güney Afrika


Güney Afrika'dan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1)Cevherler, cüruf ve kül, (2)Makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, kazanlar; bunların parçaları, (3)Muhtelif kimyasal ürünler, (4)Demir ve çelik, (5)Optik, fotoğrafik, sinematografik, ölçme, kontrol, hassas, tıbbi veya cerrahi ürünleri görüyoruz.

Fas


Fas'tan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1)İnorganik kimyasallar; değerli metallerin, nadir toprak metallerinin organik veya inorganik bileşikleri, (2)Demiryolu veya tramvay vagonları dışındaki taşıtlar ve bunların aksam ve parçaları, (3)Gübreler, (4)Gıda endüstrisi artıkları ve atıkları; hazır hayvan yemi, (5)Tuz; kükürt; toprak ve taş; sıva malzemeleri, kireç ve çimento ürünlerini görüyoruz.

Libya


Libya'dan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1)Canlı hayvanlar, (2)Et ve yenilen sakatat, (3)Balık ve kabuklular, yumuşakçalar ve diğer suda yaşayan omurgasızlar, (4)Süt ürünleri; kuş yumurtaları; doğal bal; Hayvansal kökenli yenilebilir ürünler, başka yerde sınıflandırılmamış, (5)Hayvansal kökenli ürünler, başka yerde belirtilmeyen veya yer almayan ürünleri görüyoruz.

*Libya tarafında paylaşılan veri bilinmiyor.

Kuzey Amerika

ABD


Amerika Birleşik Devletleri'nden ithal edilen ilk beş sıraya bakktığımızda; (1)Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler; bitümlü maddeler; mineral, (2)Uçak, uzay aracı ve bunların parçaları, (3)Demir ve çelik, (4)Organik kimyasallar, (5)Makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, kazanlar; parçalarını görüyoruz.

Kanada


Kanada'dan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1)Yenilebilir sebzeler ve bazı kökler ve yumrular, (2)Demir ve çelik, (3)Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler; bitümlü maddeler; maden, (4)Uçak, uzay aracı ve bunların parçaları, (5)Makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, kazanlar; parçalarını görüyoruz.

Meksika


Meksika'dan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1)Pamuk, (2)Elektrikli makine ve teçhizat ve bunların aksam ve parçaları; ses kaydediciler ve çoğaltıcılar, televizyon, (3)Yenilebilir sebzeler ve bazı kökler ve yumrular, (4)Makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, kazanlar; parçaları, (5)Muhtelif kimyasal ürünleri görüyoruz.

Güney Amerika

Brezilya


Brezilya'dan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1)Yağlı tohumlar ve yağlı meyveler; çeşitli tahıllar, tohumlar ve meyveler; endüstriyel veya tıbbi, (2)Cevherler, cüruf ve kül, (3)Pamuk, (4)Demir ve çelik, (5)Kahve, çay, maté ve baharatları görüyoruz.

Kolombiya


Kolombiya'da ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1)Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler; bitümlü maddeler; mineral, (2)Kahve, çay, maté ve baharatlar, (3)Yenilebilir meyve ve kuruyemişler; narenciye veya kavun kabuğu, (4)Tabii veya kültür incileri, değerli veya yarı kıymetli taşlar, değerli metaller, kaplama metaller, (5)Alüminyum ve bunlardan mamul eşyaları görüyoruz.

Venezuella


Venezuella'da ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1)Canlı hayvanlar, (2)Et ve yenilen sakatat, (3)Balık ve kabuklular, yumuşakçalar ve diğer suda yaşayan omurgasızlar, (4)Süt ürünleri; kuş yumurtaları; doğal bal; hayvansal kökenli yenilebilir ürünler, başka yerde sınıflandırılmamış, (5)Hayvansal kökenli ürünler, başka yerde belirtilmeyen veya yer almayan ürünleri görüyoruz.

Arjantina


Arjantina'da ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1)Gıda endüstrisinden kaynaklanan kalıntılar ve atıklar; hazır hayvan yemi, (2)Hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağlar ve bunların parçalanma ürünleri; hazır yemeklik yağlar; hayvan, (3)Yenilebilir sebzeler ve bazı kökler ve yumrular, (4)Hububat, (5)Pamuk görüyoruz.

Şili


Şili'den ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1)Bakır ve bunlardan mamul eşya, (2)Yenilebilir meyveler ve sert kabuklu yemişler; narenciye veya kavun kabuğu, (3)Cevherler, cüruf ve kül, (4)Hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağlar ve bunların parçalanma ürünleri; hazır yemeklik yağlar; hayvan, (4)Kağıt ve karton; kağıt hamurundan, kağıttan veya kartondan eşyaları görüyoruz.

Avustralya

Avustralya


Avustralya'dan ithal edilen ilk beş sıraya baktığımızda; (1)Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler; bitümlü maddeler; mineral, (2)Pamuk, (3)Eczacılık ürünleri, (4)Yenilebilir sebzeler ve bazı kökler ve yumrular, (5)Doğal veya kültür inciler, değerli veya yarı değerli taşlar, değerli metaller, metaller kaplama eşyaları görüyoruz.



KAYNAKÇA

https://www.trademap.org/Index.aspx