Kitaptan Diziye: Damızlık Kızın Öyküsü

Hem başarılı bir roman hem de başarılı bir dizinin öyküsü.

Bir an için distopik bir evrende kadın olduğunuzu ve bütün haklarınızın elinizden alındığını hayal edin. İşte bu karanlık evren Margaret Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü yani The Handmaid's Tale adlı romanıyla, ana karakterimiz Offred'in gözünden bizlere aktarılıyor. Geçmiş ve şimdiki zaman arasında sıkışan Offred, özgür bir kadın olarak yaşarken, kadınların haklarının kısıtlandığı bir dünyada hayatta kalmaya çalışıyor. Unutulmaz karakterlere sahip bu eserden sizlere kısaca bahsedelim.

Gilead adlı totaliter bir rejim ile hakları elinden alınan kadınların mücadelesi etkileyici bir şekilde kitapta bahsediliyor. Distopik evrenimizde, kadınlar artık sadece doğurganlık için kullanılıyor ve diğer haklarını kullanabilmeleri tek bir rejiminin onayına bağlı kalmaya başlıyor. Damızlık kadınlar hiyerarşik olarak üst seviyede bulunan erkekler tarafından istismar edilerek, onlardan bir çocuk doğurması bekleniyor. Ana karakterimiz Offred ise, kocası ve kızından ayrı düşerek bu rejimin altında bir damızlık kız oluyor ve diğer kadınlarla beraber bu sistemi yıkmak için bir kıvılcım başlatıyor. Roman, okuyuculara inanılmaz bir hikaye sunarken, aynı zamanda bizler için birer uyarı niteliği taşıyor. Atwood, cinsiyetçiliğe ve toplumsal baskının tehlikelerine karşı kendi evrenimizde bize gereken mesajı veriyor. Yazarın cesur ve karanlık bir dünya yaratması, okuyucuların kendi düşüncelerini ve hayatlarını sorgulamaya itiyor. Atwood, totaliter rejimlerin oluşturduğu tehditlerin ve okuyucuların kafasındaki toplumsal eşitsizlik kavramının her bir zerresine dokunmak istiyor ve bunu başarıyla yapıyor.

Gelelim bu güzel distopik eserin ekranlara yansımasına! Romanımız, televizyon dizisi olarak uyarlandı ve 2017 yılında dizinin ilk sezonu yayınlandı. Dizi, yayınlandığı andan itibaren çeşitli tartışmalara yol açtı çünkü içerdiği konular, toplumsal cinsiyet rolleri, kadın hakları ve dini ögeler gibi konular belli bir kesim tarafından hedef haline geldi. 2017 yılında 5 Emmy Ödülü kazandı ve 13 kez ödüllere aday gösterildi. Ayrıca, 2018 yılında Altın Küre Ödülleri'nde de 2 ödül kazandı. Dizinin yapımcılığını Hulu üstlendi. Kitabın yazarı olan Margaret Atwood aynı zamanda dizinin yapımcıları arasında da yerini aldı. Elisabeth Moss ise Offred başrolü ile ekranda göz kamaştırmaya devam etti. Roman ve dizi genel hatlarıyla aynı çizgide ilerlese de bazı farklılıklar içeriyor. 2023 yılında vizyona girecek 6. sezonunun son sezon olduğu ve dizinin final yapacağı açıklandı. Spoiler vermemek için bu kadar bilginin yeterli olduğunu düşünerek, kitaptan uyarlanan diziler ve filmler serisinin devamının geleceğini bildirmek isterim. İyi okumalar veya iyi seyirler diliyorum!

BONUS: Yine aynı yazarın, "The Testaments" adlı romanı "The Handmaid's Tale" in devamı niteliğinde olup 2019 yılında yayınlanmıştır ve aynı zamanda Booker Ödülü'nü de kazanmıştır. Roman, Offred'in hikayesinin devamında, Gilead rejimi altındaki üç farklı kadının hikayesini ele alıyor. "The Handmaid's Tale" dizisinin popülerliği ile birlikte, birçok hayranında beklediği ayrı bir yapım olarak, bu kitabında karşımıza gelebilirliği merak konusu oluyor.

Öneri: Bu kitabı sevenler için diğer önerimiz, yine aynı yazarın Tufan Zamanı adlı romanı olabilir. Yazarımız distopik evrenleri çok sevmiş olacak ki bu kitapta da doğal afetler sonrası hayatta kalan insanlardan bahsediyor ve teknolojinin toplum üzerindeki etkisini ele alıyor.