Koalalar

Okaliptus ormanlarında yaşayan sevimli dostlarımız koalalar hakkında minik bir yazı.

Koala ya da bilinen diğer adıyla Phascolarctos Cinereus, Avustralya'ya özgü otobur ve ağaçta yaşayan bir keseli memeli hayvan türüdür. Phascolarctidae familyasının yaşayan tek temsilcisidir ve yaşayan en yakın akrabaları vombatlardır.

Koalalar, Avustralya'nın doğu ve güney kıyıları boyunca Queensland, Yeni Güney Galler, Victoria ve Güney Avustralya eyaletlerinde bulunurlar. Vücut uzunlukları 60 ila 85 cm, ağırlıkları ise 4 ila 15 kg arasında değişiklik gösterir. Kürkü, gümüş gri ile çikolata rengi arasındaki renklerdedir. Kuzey popülasyonundakiler, genellikle güneyde yaşayanlardan daha küçük ve açık renklidir.

Besinlerinin büyük bir bölümünü okaliptus ağaçlarının yapraklarından elde eden koalalar, genelde bu ağaçlardan oluşan ormanlık alanlarda yaşarlar. Bu yaprakların besin ve kalori değeri sınırlı olduğundan dolayı genellikle sedanter (fiziksel aktivitenin hiç olmadığı ya da düzensiz olduğu bir yaşam tarzı) bir yaşam sürer ve günde 20 saate kadar uyurlar. Genellikle asosyal canlılardır. Anne koalalar yalnızca bakıma ihtiyaç duyduğu sürece yavruları ile ilgilenirler.

Erişkin erkekler, rakiplerinin gözünü korkutmak veya çiftleşmek amacıyla dişilerin dikkatini çekmek için yüksek sesle böğürtülerle iletişim kurar ve göğüslerindeki koku bezlerinden salgıladıkları kokular ile bölgelerini belirler.

Keseli canlılar oldukları için koala yavruları gelişimlerini tamamlamamış olarak doğduktan sonra sürünerek annelerinin keselerine girer ve yaşamlarının ilk altı ile yedi ayını burada geçirirler. Yavrular, bir yıl içinde sütten kesilirler.

Koalaların çok fazla doğal düşmanları ve parazitleri yoktur; ancak Chlamydiaceae bakterileri ve koala retrovirüsü gibi bazı patojenler ile orman yangını ve kuraklıklarıdan etkilenirler.

Koalaların en büyük karşılaştıkları beşeri tehditler; yaşam alanlarının yok olması, parçalanması ve zamanında yerli halk tarafından avlanılmalarıdır. Tüm bunlarla beraber kentsel alanlara yakın bölgelerde yaşamını sürdüren koalalar; araç çarpması ya da evcil köpeklerin saldırıları sonucunda yılda 4.000 koala civarında ciddi bir popülasyon kaybına uğrarlar.

Yaralı koalaların genellikle doğal yaşam hastanelerine ve rehabilitasyon merkezlerine gelmelerinin birinci nedeni, çoğunlukla araç kazası ve köpek ısırığı sebebiyle oluşan yaralanmalar iken ikinci en yaygın nedenin "klamidya enfeksiyonu" olduğu görülmüştür.

Özel merkezlerde tedavi edilen koalalar, Avustralya ya da diğer ülkelerin yasalarına göre evcil hayvan olarak tutulmalarının mümkün olmaması nedeniyle iyileştikten sonra tekrar doğal ortamlarına salınmak zorundadırlar.