Komşudan Yükselen Yıldız: Marina Satti

Eurovision 2024 Yunanistan temsilcisi Marina'yı yakından tanıyalım.

Birçoğumuz Marina’nın adını ilk defa Eurovision 2024 sayesinde duyduk. Bazılarımız onu 7 yıl önce Türkiye’de ana akım müzik kanallarında da sıklıkla yer bulan “Mantissa” şarkısı ile tanıdık. Fakat Marina asıl tanınırlığı “ZARI” şarkısı ile Eurovision’da yakaladı diyebiliriz.

37 yaşındaki Atina doğumlu şarkıcı, Sudanlı Arap bir baba ve Giritli bir annenin kızı. Marina’nın Giritli annesinin kökeni Anadolu’ya dayanıyor.  Satti, Amerika'da dünyaca ünlü Berklee Müzik okulunda burslu olarak eğitim almış.

Marina; Yunan, Arap ve Balkan geleneksel enstrümanlarından ve ezgilerinden istifade ederek aşina olduğumuz seslere modern bir yorum getiriyor. Onu Türkiye’de bu kadar çok sevdiren de belki bize tanıdık gelen tınıları ve enstrümanları müziğinde kullanması.


Marina; Eurovision 2024 yarı final performansı sonrası, Türk bir muhabirin “Sen sadece Yunanistan’ı değil tüm Balkanları ve Türkiye’yi de temsil ediyorsun.” sözleri üzerine unutamadığı bir anısını paylaşmıştı:

“Bir müzik öğretmenim vardı ve bana Doğu Akdeniz'in geleneksel makamlarını öğretiyordu. Türkiye, Yunanistan, Azerbaycan ve İran'dan şarkılar dinliyorduk. Neden bu kadar çok ortak nokta olduğunu anlamaya çalışıyordum ve farklılıkları anlamaya çalışıyordum. Öğretmenim, asla unutmayacağım bir şey söyledi: "Bu bölgenin kültürü ve geleneği, ülkelerin sınırlarından çok daha eskidir."


Satti’nin 2022 yılında çıkan ve YENNA ismini taşıyan albümü geleneksel Yunan müziğinden, Yunan kırsalından, doğduğu ve büyüdüğü coğrafyanın ruhundan oldukça etkilenmiş bir albüm.

Eurovision 2024 sonrası çıkan P.O.P isimli albümü ise ismiyle müsemma bir pop albümü. Marina bu albümde yine kendine özgü üslubu ile geleneksel ezgi ve enstrümanları modern müzikle harmanlıyor.

“Marina Satti aynı anda hem pop, hem şehirli, hem ana akım olabildiği gibi, zahmetsizce lirik, folk ve deneysel de olabiliyor, farklı müzik türlerini harmanlayarak kendine özgü bir yol izliyor.”


Eurovision 2024 ile birlikte uluslararası bir üne kavuşan sanatçı; “Şarkıcı olmak benim hayalimde yoktu, adım adım gerçekleşen bir şey oldu” diyor. Ardından Eurovision hakkında Yunanistan’ın resmi televizyonunun ona iki üç kere teklif getirdiğini ekliyor. Daha önceleri hazır hissetmemiş fakat bu sene katılmaktan dolayı memnunmuş.



Marina’nın “ZARİ” isimli şarkısı Eurovision 2024’ün en akılda kalıcı performanslarından biri oldu. Türkiye’de hatırı sayılır bir hayran kitlesi olan Marina’nın bu coğrafya ile bağı çok kuvvetli. Sanatçının Eurovision sahnesindeki ekibinin iki üyesi olan Hüso Çetintaş ile Yasin Ahmetoğlu; INFE Azerbaycan’a verdikleri röportajda "Biz yarı Türk, yarı Yunanız. Almanya'da doğup büyüdük. Batı Trakyalıyız" demişlerdi.  Sanatçının Yunanistan’da azınlık konumunda olan Batı Trakya Türklerine ekibinde yer vermesi Yunan basını tarafından hedef gösterilmesine neden olmuştu.



Sanatçının son çıkan şarkısı "Ah THALASSA" (Ah deniz) Akdeniz'deki mültecilerin yaşadığı zorluklara ve denizdeki tehlikeli yolculuklarına odaklanıyor. Şarkı, denizi hem bir umut kaynağı hem de tehlike olarak temsil ediyor; mülteciler için deniz, yeni bir başlangıca açılan kapı olabileceği gibi, ölümcül bir yolculuğun da sembolü. Sanatçı şarkının tüm gelirini Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) bağışlayacak.



Marina Eurovision 2024'ü kazanamadı fakat yarışmanın en akılda kalıcı performanslarından birine imza attı ve yarışmayı 11. sırada tamamladı. Yarışmanın hemen ardından çıkardığı P.O.P isimli albümüyle popülerliğini artıran sanatçının ismini gelecekte daha sık duyacağız gibi görünüyor.